Закінчився знімальний період фільму Олександра Ітигілова "Казка старого мельника". Він обіцяє стати наймасштабнішою дитячої стрічкою, знятою в Україні. Бюджет картини - один із найбільших за роки незалежності - 18 млн. грн. Як зазначає режисер, не тільки кількість вкладених грошей, але й, перш за все, кількість вкладеної душі в цій картині — просто зашкалює.

Сюжет картини складається з міксу українських казок і легенд, серед яких глядач зможе зустріти багатьох знайомих ще з дитинства персонажів.

Творці фільму планують випустити його на широкі екрани на новорічні свята. Проте варто врахувати, що робота над стрічкою кілька разів припинялася.

"Казку старого мельника" відрізняє багатий розсип знаменитих українських акторів. Ключові ролі у стрічці зіграли Володимир Горянський, Олексій Вертинський, Ада Роговцева, Ірма Вітовська, Римма Зюбіна, Остап Ступка, Наталя Сумська, Анатолій Хостікоєв, Євген Нищук і багато інших зірок вітчизняного театру і кіно.

Про те, як проходила робота над стрічкою, і чим вона вразить навіть найвибагливішого глядача Знай розповідає режисер Олександр Ітигілов.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

- На якому етапі зараз робота над фільмом, і чи встигнете випустити стрічку в прокат до нового року?

- Ми вже перейшли до постпродакшену. Чи встигнемо ми закінчити стрічку до нового року — залежить від Божого промислу. Проте я дуже сподіваюся, що до 1 січня 2016 року ми закінчимо фільм. Крім того, ми плануємо змонтувати чотирисерійну телеверсію "Казки ...".

- На яку аудиторію орієнтована ваша картина?

В останній знімальний день до нас приїжджав психолог, який переглянув увесь чорновий матеріал, щоби зробити висновок. Швидше за все, стрічка буде орієнтована на дітей від шести років. Як, наприклад, у "Шреку", в нашій картині будуть поєднуватися як дитячі, так і досить дорослі жарти. У той час, як діти будуть стежити за пригодами, дорослим припадуть до смаку відносини сімейної пари, яку грають Ірма Вітовська та Остап Ступка.

- Сценарій стрічки заснований на фольклорі. Стрічка буде обігравати класичні сюжети?

- Сценарій картини розповідає досить сучасну казку. А самі персонажі будуть усім знайомі. Серед них буде Лісова княжна (майже Мавка), Вовкулаки, повітрулі (дівчата, що здатні радикально міняти зовнішність - А.Ф.), лицарі і навіть гоголівський бурсак у нас є. У стрічці буде багато сюжетних ліній.

Взагалі я взявся за цей фільм спонтанно. Мені подзвонив автор сценарій Сергій Гаврилюк і запитав: "Як ти ставишся до казки?". Коли ж я прочитав сценарій, то відразу закохався у цей сюжет!

- Ваша картина у жанрі фентезі. У ній буде багато комп'ютерної графіки?

- Не можу сказати, що це буде комп'ютерний фільм. Ми намагалися робити максимально все наживо. Але комп'ютерної графіки у нас буде чимало: десь 65% усіх трюків ми знімаємо наживо, а решту домальовуємо. В Україні досить багато висококласних фахівців, які здатні створити дуже хороший дизайн для фільму. Багато хто з них працює на американські кінокомпанії — ні для кого це не секрет.

Вся картина створюється виключно силами українців. Навіть ті, хто виконує трюки на конях — наші співвітчизники. Спортивні гімнастки, які виконують ці трюки в нашій стрічці, спеціально для фільму наважилися на те, щоби стати актрисами. Окрім того, наші фахівці розробили роботизовані підвісні дороги.

- Костюми створювалися саме під фільм або ж ви використовували вбрання з архівів?

- Над костюмами для стрічки спочатку працювала Оксана Тимоніна, а закінчував їх створення Костя Кравець. Левова частка суконь для фільму була пошита з нуля. Нам пощастило, що ці люди просто схиблені на своїй справі. Кожна намистинка і кожен стібок вивіряли за книгами. Тож ідентичність всіх без винятку костюмів - ідеальна.

З останніх фільмів, в яких би були настільки ж скрупульозно продумані і зроблені костюми, я можу згадати лише "Великого Гетсбі". Там взагалі творці "психанули" і замовили прикраси у Тіффані. Ми теж шили весь одяг саме з тієї тканини, з якої вони створювалися в оригіналі. На екрані це дуже добре відчувається.

- Робота над "Казкою старого мельника" кілька разів припинялася. При цьому, у вашій стрічці задіяно багато українських зірок театру і кіно. Чи легко було їх усіх залучити?

- Усі актори поставилися до зйомок у нашій стрічці, як до найголовнішої справи. Якщо траплялися накладки з іншими їх проектами, то вони особисто намагалися перенести роботу над іншими проектами.

Читайте також: Ада Роговцева вперше знялась у казці

- Бюджет картини у 18 млн. грн. - один із рекордних для сучасного українського кіна...

- Ця сума була дуже хорошою два роки тому, коли і було прийнято рішення виділити її на створення стрічки. Та сьогодні через інфляцію вона по суті скоротилася більш ніж у вдвічі. Це звичайно, не йде на користь фільму. Та що поробиш... Ми всіляко намагаємося довести картину до високого рівня.

- У перший день зйомок фільму на знімальному майданчику були присутні Руслана Лижичко, Марія Бурмака та інші відомі українські музиканти. Хто створить музичний супровід і саундтрек для стрічки?

- Якщо хтось із музикантів, яких ви назвали або хто-небудь інший, запропонує свою пісню для стрічки — я буду тільки радий. На сьогоднішній день основним композитором картини є Андрій Тупіков, а звуком займається Артем Мостовий. Окрім того, в картину увійде один із треків Івана Блюзу "Балада". Ця музика ідеально вписується у світогляд бурсака, який починає свій шлях. Цей блюз у точності описує внутрішній стан головного героя.

- Та музиканти у вашому фільмі з'являються і в якості акторів. Наприклад, Сергій Рябцев з Gogol Bordello...

- Коли я дізнався, що ця група дає концерти в Європі, то відразу подумав, наскільки було б класно запросити Сергія у наш фільм. Я відразу зв'язався з ним по скайпу, і запитав, чи буде у нього кілька вільних днів, щоби приїхати в Україну і знятися у "Казці..." Ідея картини йому дуже сподобалася. Свої репліки українською мовою йому допомагала розучувати його дружина, яка з наших країв.