Понад 600 відвідувачів записалися цього року на курси української мови у Києві. Причому, вперше навчання проводитимуть для 3 груп держслужбовців прямо в приміщеннях міністерств.

З 1 жовтня у столиці стартував третій сезон проекту "Безкоштовні курси української мови". Не маючи ніяких додаткових інформаційних приводів, на курси записалося втричі більше людей порівняно з 2012 роком – з 138 відвідувачів до понад 600.

"Наразі вже сформовані й почали навчання 2 групи в Міністерстві агрополітики, ще одну групу добираємо у Міністерстві регіонального розвитку. Причому, в обох випадках до нас зверталися самі чиновники із проханням провести для них ці курси", - розповіла "Знай" координатор громадської організації "Українській світ" Катерина Мельник.

З її слів, раніше спеціальні курси для чиновників проводилися у Кіровограді та Херсоні. Загалом курси тривають з жовтня до кінця квітня. Слухачів розподіляють на чотири групи, навчання відбуваються у 10 локаціях по Києву.

"90% відвідувачів пояснюють своє бажання опанувати українську внутрішньою мотивацією. Кажуть, що їм некомфортно жити в Україні й не вміти спілкуватися державною мовою. Дехто зауважує, що не хоче, щоб за кордоном їх сприймали як росіян. Одна домогосподарка прийшла на курси, бо, коли вона читала казки українською малій дитині, – та сміялася й попросила мати припинити", - сказала Мельник.

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць
Показати ще

Читайте також: Львівянин змусив Авакова розмовляти українською мовою

Для іноземців, які хочуть навчитися української, "Український світ" створив окрему групу. Щоправда, набирають туди лише тих, хто вже розуміє мову на початковому рівні та вміє читати.

"Ми пояснюємо, що наші курси не розраховані на іноземців, але деякі з них настільки наполегливо просяться, що ми не можемо їм відмовити. Наприклад, в нас був професор з Індії, який оволодів початковим рівнем українською самостійно ще там. Приїхав сюди викладати англійською в університеті і серйозно взявся за українську. Ходив майже щодня у всі групи, до кінця курсу спілкувався гарно, швидко й без помилок. Розповідав нам про своє обурення, коли в Борисполі до нього звернулися російською і він примусив їх спілкуватися з ним державною мовою", - з посмішкою додає Катерина.

Найближча мета організації – відкриття розгалуженої мережі курсі на Сході України. Волонтери вважають своїх слухачів не просто студентами, а "агентами впливу", які не тільки спілкуватимуться українською, а розповсюджуватимуть її та будуть створювати альтернативний мовний простір.