Українським музеям необхідний реєстр історичних цінностей. Про це заявила генеральний директор Національного Музею Історії України Тетяна Соснова.

"Повна і всебічна інформація про експонати є найкращим захистом від втрат. Приміром, ми не маємо документів з точним описом експонатів, які були в Кримських музеях. Нині мені відомо, що багато із них перевезені в Ермітаж. Коли Крим повернеться до складу України, нам буде дуже важко повертати собі вивезені історичні цінності" - говорить Тетяна Соснова.

Також керівництво Національного музею має намір провести оцифровку і детальний опис усіх експонатів Музею Історичних Коштовностей.

Читайте також: Донеччанка презентувала неймовірну колекцію української вишивки (фото)

"Я знаю лише кількісну частину тих експонатів. Там 56 тисяч коштовних предметів. Проте, я не маю інформації про стан цих речей. Із них лише 40% мають наукове опрацювання. Ніхто не має наміру цю колекцію переміщувати чи забирати в інші музеї. Потрібно лише мати повну інформацію про них," - каже ген директор.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Із необхідністю оцифровки експонатів погоджується також і історик Кирило Галушко.

"Я, як частина народу, є співвласником того, що є у музеях. І я хочу знати, що ж там насправді є. Бо музеї – це не мавзолеї, це публічні майданчики для популяризації національної історії" - каже історик.