Днями, у America House у Києві нагородили переможців та фіналістів конкурсу соціальної реклами на проблематику внутрішніх переселенців. Головний приз взяв ролик "із перших вуст": автори "Усім потрібен дім" переїхали із Донецька та стикнулись із ворожим ставленням та недовірою місцевого населення.

Організатори Molodiya Festival, креативне агенство PROVID та, власне, Агенство ООН у справах біженців відзначили розмаїття та якість робіт цінними подарунками. Головний грошовий приз автори віддали на благочинність. Ролик-переможець створювала команда із внутрішніх переселенців.

Читайте також: Ювілей Закуса зібрав Матвієнко та Green Gray на одній сцені (фото)

"10 липня 2014 року моя родина їхала потягом із Донецька до Києва. Вшістьох у одному купе, із двома валізами, у яких були лише памперси та дитяче харчування. Налякані діти весь час перепитували "Де ми? Чому ми не взяли іграшки?", - розповіла автор та продюсер ролика Ірина Еркан, яка поклала у основу сценарію власну історію.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

"Я люблю речі, що дають надію. Тому в моїх фаворитах були життєствердні роботи. Але журі розчулили сентиментальні та сумні історії", - поділилася зі Знай.ua організатор фестивалю Наталія Шевчук.

"Переселенець - не іждєвєнєц" - одна із моїх улюблених. Мені подобається, коли переселенців показують не тільки, як жертв. Попри обставини, вони лишаються громадянами, фахівцями та працездатними особами", - додала дівчина.

Багато робіт було про стереотипне уявлення про переселенців, через яке їм не хочуть здавати квартири чи брати на роботу. До фіналу увійшли переважно реклами, які навпаки показують позитивні історії: як переселенці створили бізнеси у нових містах або меседжі від самих переселенців про те, що вони відчувають себе українцями і відчувають підтримку інших українців у новому місті.

Нагадаємо, таким конкурсом прогресивна творча молодь намагається привернути увагу до проблеми тих, хто змушений був тікати із рідних домівок у Криму та Донбасі. Таких, лише за офіційними підрахунками, понад 1,5 мільйони осіб. Їх не розуміють, сприймають ворожо, налякані нав'язаними кліше.