Вже тиждень алкоголь алкоголь продають на 10-15% дорожче, ніж у серпні. Горілчані компанії пояснюють підвищення цін на горілку тим, що через зміну курсу долара собівартість виробництва алкоголю збільшилася. У консалтинговій компанії "ААА" вважають, що збільшенням вартості державних акцизів уряд збирається наповнити бюджет.

"Якщо взяти горілку, то її собівартість аж ніяк не залежить від курсу долара. Спирт в Україні виробляють із вітчизняних продуктів, використовують нашу воду, на підприємствах працюють українці із невисокою вартістю робочої сили. Єдине, на що міг вплинути курс — це на ціну паливно-мастильних матеріалів. Але це зовсім не 10 відсотків від вартості пляшки, - говорить "Знай" економіст Владислав Загородній.

Читайте також "З весни українці гнатимуть більше горілки" - експерт

Півлітрова пляшка горілки зараз коштує – від 55 грн, віcкі — від 109 грн. Найдешевше ігристе вино — від 49,9 грн. Вартість коньяку і бренді — від 84 грн.

Експерт пояснює друге подорожчання горілки за рік тим, що це вигідно державним чиновникам, і горілчаним бізнесменам.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Чиновники, прикриваючись потребою наповнювати бюджет, підтримують подорожчання горілки. Велика ймовірність, що вони отримують хабар від горілчаних бізнесменів. Бізнесменам подорожчання необхідне, щоб компенсувати збитки від їхніх конкурентів — нелегальних продавців розливної горілки в пластикових 5-літрових бутлях. Літр такої коштує 40-50 гривень, це удвічі дешевше за легальний алкоголь у пляшках. Розливна горілка стала дуже популярною в усіх селах різних областей. У середньостатистичному селі за тиждень продають приблизно 250 літрів розливної горілки і всього ящик спиртного в пляшках, бо воно дороге", - пояснює Владислав Загородній.

За його словами, власники горілчаних підприємств розуміють, що ніяк не витіснять розливну горілку із барів, генделиків і кафе. Тому в їхніх інтересах підвищення цін на пляшкову горілку.

"За неї переплачуватиме середній і вищий клас суспільства. Вони купують пляшкове спиртне на весілля, дні народження та корпоративи", - каже експерт.

Нагадаємо, за останні 6 місяців українці стали менше споживати горілки на 65%, а виробництво "вогняної води" скоротилося на 25%, повідомляють у Держслужбі статистики.