Якщо Верховна Рада затвердить схему реструктуризації держборгу, то Україна зможе отримати нові кредити від країн "Великої сімки", повідомив сьогодні екс-міністр фінансів США Ларрі Саммерс.

"Схема реструктуризації боргу вийшла компромісною. На жаль, уряд так і не з'ясував, на що бралася частина грошей оточенням Януковича під державні гарантії. Якби провели масштабне розслідування, можна було добитися списання більшої частини боргу. Якусь частку погасити за рахунок арешту майна колишніх урядовців", - говорить "Знай" Володимир Марченко, директор консалтингової компанії AFS.

Узгоджена схема реструктуризації передбачає списання 20 відсотків кредиту, подовження погашення боргу буде до 2019 року.

"Ми маємо гасити частини боргу за роками — наприклад, кілька мільярдів цього року, потім 2020 року і так далі. Тепер ці періоди посунули на чотири роки вперед. Якщо раніше на різні частини кредиту нараховували різні відсотки, то зараз ставка фіксована — 7,75 річних. Це приваблива ставка для України", - каже експерт.

На думку Володимира Марченка, Україна не повинна у час війни кидати всі ресурси на погашення боргу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Проте якби наша влада менше залежала від промислово-олігархічних груп, можна було б під приводом потреби погашення державного боргу арештувати гроші наших олігархів у офшорних зонах. Звісно, це б негативно сприйняли наші західні партнери, однак навряд чи б вони за кілька місяців могли б нам забезепечити безповоротну допомогу обсягом 2-3 бюджетів України. Це щонайменше 5 мільярдів доларів".

Читайте також В Україні побільшає проблемних кредитів - Fitch

У Міжнародному центрі перспективних досліджень домовленості стосовно реструктуризації держборгу вважають вдалими.

"Якщо б наш уряд не дійшов згоди із міжнародними кредиторами по формату реструктуризації, то навряд чи нам позичили гроші в майбутньому. Та й співпраця з МВФ могла б аби припинитися, або скоротилися б обсяги допомоги", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Нагадаємо, державний борг України становить $40 млрд. Із травня цього року Міністерство фінансів працювало над його реструктуризацією.