Україна за січень-серпень 2015 року скоротила споживання природного газу порівняно з січнем-серпнем 2014 року на 20,2%, - до 21,848 млрд куб. м., повідомляють у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

"Тенденція до скорочення споживання газу йде давно. Наприклад, 10 років тому Україна споживала близько 70 мільярдів кубів газу. Цьогоріч буде десь 40. Зменшення споживання палива в останні роки більше зумовлений масовим утепленням будинків, економією газу через його подорожчання", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

За його словами, річне споживання газу можна скоротити до 20 мільярдів кубів.

"Для цього потрібно всіляко заохочувати й дотувати альтернативні джерела енергетики – вітрогенератори, сонячні батареї тощо. Це б дозволило б розвантажити електромережу України й менше витрачати енергоносіїв на вироблення електроенергії. Якщо б зробити встановлення сонячних батарей на дахи масовим, то багато-хто зміг би себе повністю забезпечувати електрикою. З часом можна було б перейти і до обігріву електроенергією, а не газом", - говорить експерт.

Читайте також "Україна постачає продукти у 190 країн" - Мінагрополітики

Популярні новини зараз
Українці можуть не платити за мобільний зв’язок цілий рік — які умови 5 знакам східного гороскопу казково пощастить у липні-2024: на кого чекає біла смуга після труднощів Автовласники мають лише 10 днів: хто зважився на процедуру, має поспішити "Газмережі" попередили власників газових плит, котлів та обігрівачів: що має зробити кожен
Показати ще

На перехідному етапі ефективно було б запровадити програму індивідуального опалення у багатоповерхівках – від'єднати їх від централізованого опалення.

"Ми б отримали колосальну економію. Адже щоб подати тепло в кожну квартиру, приходеться нести величезні втрати. Аби їх було менше, воду перегрівають. Витрачають на це більше газу", - вважає Павло Мельник.

Нагадаємо, в "Укртрансгазі" вважають, що зменшення споживання газу відбулося виключно через від'єднання від тепломереж Донбасу та Криму.