США готові інвестувати в українську аграрну сферу понад $1,5 млрд. Про це повідомив Олексій Павленко, міністр аграрної політики. На початку тижня у Львівській облдержадміністрації повідомили про готовність корейців вкладати гроші у сільське господарство регіона.

- Останні кілька років Україна збирає рекордні врожаї, тому агросфера приносить чималі прибутки, - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. Він розповідає про перспективи іноземних інвесторів в Україні.

Як саме змінилася агросфера за останні роки?

- Рекордні врожаї стали наслідком росту цієї галузі за останні 10 років. Незважаючи на економічну скруту, все ж таки на наших територіях змінювали сорти рослин, експериментували з посівними площами, почали застосовувати сучасні підходи. Саме тому минулого й цього року ми маємо такі врожаї, які мали під кінець розпаду Радянського Союзу у 80-х роках. Більшу частину експортуємо. Тепер експорт рослинництва приносить стільки ж коштів до бюджету як і важка металургія – 25 відсотків доходу.

Читайте також Росія може надати Україні 20-доларову знижку на газ

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Але ж часто говорять, що населення вирізає худобу, що не вигідно тримати свиней…

- Так і є, тому іноземці вкладають саме в рослинництво. Із тваринництва у нас поки прибуткові тільки птахоферми. А ось вирощення кукурудзи, пшениці, соняшника дуже перспективне.

Чи не бояться іноземні інвестори ризиків в Україні, пов'язаних із війною?

- Думаю, вони їх закладають. Але агросфера в Україні тим і вигідна, що інвестиції відбиваються швидко – за кілька років. Адже потрібно лише купити зерно, орендувати землю і техніку й займатися бізнесом.

Чому в Україні невигідне тваринництво?

- Бо 80 відсотків худоби тримає населення. І то воно її тримає через низький матеріальний стан. Корова дає молоко, його продають. Великі фермерські господарства поки непопулярні. У це справді треба вкладати багато грошей. Однак цього ніхто не робить, бо ці кошти відбиваються у 4-5 разів довше, ніж у рослинництві.

Які проекти в агросфері можуть бути прибутковими крім вирощування зернових?

- В першу чергу, - інфраструктурні. Це будівництво елеваторів, сучасних сховищ для овочів, теплиць тощо. Також може бути прибутковим будівництво нових доріг, яке б спростило логістику при доставці чи інших продуктів.

Чому інвестори не вкладають коштів в українські інтелектуальні проекти, наприклад, електроніку, побутову техніку?

- З одного боку, можна сказати, що через дешевшу робочу силу наші товари могли б бути дешевшими. Проте складова робочої сили у ціні побутової техніки приблизно 10 відсотків. А ось більшість комплектуючих все одно прийдеться імпортувати. На жаль, ми поки не маємо ні виробничих потужностей для замкнутого циклу, наприклад, кухонної техніки, ні потужних інженерних центрів.