Вартість овочів цього року й до середини наступного підніметься на 20%, прогнозують експерти "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

- Цього року подорожчання буде у грудні. До цього місяця буде спад цін через новий врожай. Зазвичай в кінці осені фермери розпродують той товар, який не планують розміщати у сховищах. У такий час на ринку пропозиція зростає, тому й ціни не високі. Проте, незважаючи на це, вартість овочів буде вищою, ніж минулого року, - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти". Вона розповідає про ситуацію, що склалася із врожаєм та цінами на овочі.

Чому цього року дорожчатимуть овочі?

- У нас значно гірший врожай, ніж минулого року — всередньому він впав на 20 відсотків через погану погоду. На початку літа йшли зливи, а в кінці — була засуха. У Дніпропетровській області у деяких господарствах град знищив до 40 відсотків врожаю капусти. Також врожай знизився через те, що фермери стали економити на добривах і якісному насінні. Через девальвацію гривні ціни на все виросли.

Що дорожчатиме?

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

- Все – буряк, морква, капуста та картопля. Наприклад, якщо картоплю минулого року оптом продавали по 2 гривні, то зараз вже – по 3,5 гривень.

Чому подорожчає картопля? Вона ж не чутлива до градів і сильних перепадів температури.

- Минулого року картопля протягом усього періоду зберігання майже не подорожчала через слабкий експортній попит. Її нікуди не поставляли, продавали лише в Україні. Тут її було в надлишку, тому ціна не росла. Через це фермери цього року зменшили посівні площі.

Капуста минулого року у вересні коштувала 1 гривню, у травні – вже 9. Вона була в дефіциті у нас?

- Ні, просто торік її великими партіями постачали до Росії, в Україні її меншало, тому капуста до квітня зросла в ціні майже у 9 разів. Зараз капуста в господарствах коштує майже 6 гривень. Очевидно, й після зими 2016 капуста подорожчає наприкінці сезону.

Читайте також В українську агросферу інвестуватимуть американці і корейці - Мінагрополітики

Чому?

- Є висока ймовірність, що Україна імпортуватиме капусту. При цьому імпорт буде дорогий через неврожай у Польщі. Вже зараз деякі фірми розглядають можливість поставок капусти із Росії, вона там уполовину дешевша, ніж у нас.

Які ще є причини подорожчання овочів?

- В Україні працюють переважно старі сховища овочів. І тих не вистачає. Через це багато продуктів псується й не може нормально перенести зиму. До весни їхня кількість скорочується, а попит з боку покупців лишається високим, тому ціни й піднімаються. Через це дорожчатиме буряк і морква. Також підніметься ціна на цибулю. Цьогорічний врожай низькоякісний.