Понад 15 обшуків з вилученням обладнання провели правоохоронні органи тільки за 2015 рік. У результаті безліч компаній запланували і почали вивіз сотень співробітників з України, заявили представники індустрії. Вони вимагають на законодавчому рівні заборонити вилучати техніку і запровадити нову процедуру обшуків у високотехнологічних компаніях.

"Ще в квітні цього року у нас вилучили все обладнання з декількох дата-центрів у Києві. Дотепер ми його не отримали. До тих пір, поки не змінять законодавство, ми вирішили перевести обладнання та персонал в інші країни. Так, ми будемо платити у бюджет іншої країни - і так почали робити не тільки ми, але й багато наших колег. Це безпека наша і наших клієнтів від свавілля правоохоронних органів", - заявив сьогодні на брифінгу в Києві засновник nic.ua Андрій Хвіткевіч.

Очолюваний Хвіткевічем ресурс - один з найбільших реєстраторів доменів в Україні. У червні 2014 року в компанії обслуговувались понад 150 000 клієнтів.

За словами фахівця, одна з найбільших девелоперських компаній України вже запланувала вивезти з України 500 програмістів.

"Середня зарплата програміста - 2000 доларів, значить тільки за один місяць ці люди витрачають в Україні один мільйон доларів. Якщо вони поїдуть - цих грошей не буде. Це приклад всього лише однієї компаній. А обшуки пройшли в 15 компаніях тільки за останні півроку", - підкреслив Хвіткевіч.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Читайте також: ІТ-шники зняли гнівний ролик проти обшуків в компаніях (відео)

Як проміжний заходи до повного оновлення кадрів правоохоронних органів, айтішники пропонують внести прості законодавчі зміни, які зможуть їх захистити.

"Ми пропонуємо внести зміни до Кримінального кодексу України, всього дві правки - порядок проведення обшуку і вилучення цифрових носіїв. Через місяць ми вже будемо готові презентувати ці зміни в Верховну раду", - завив проектний менеджер компанії EasyBusiness Артем Рафаелян.

Експерти відзначили, що на сьогодні IT-індустрія становить 3% ВВП і може значно вирости, якщо Україні вдасться забезпечити відповідні умови для розвитку.

Нагадаємо, що 21 та 22 вересня відбулися обшуки в офісах двох харківських IT-компаній - NIX Solutions та Intego. 17 вересня стало відомо про обшук в офісі компанії Divan.TV.

Стурбованість почастівшими обшуками висловили міністр економіки Айварас Абромавичус і міністр МВС Арсен Аваков. Мер Львова Андрій Садовий запросив усі охочі ІТ-компанії перебратися до Львова й гарантував їм захист від подібного свавілля правоохоронців.