Найчастіше в Україні підробляють банкноти номіналом 50, 100 і 200 грн, повідомляють у Нацбанку.

Там зазначають, що завдяки високому рівню захисту нацвалюти, при уважному огляді купюр можна швидко виявити підробку, адже більшість фальшивих гривень виготовляють на струменевих і лазерних принтерах. Через це нанесення фарби є немає об'ємну і відтінки часто не співпадають із кольоровими відтінками справжніх купюр.

"Найчастіше підроблені гроші підкидають у транспорті та на базарі. У більшості фальшивомонетників немає сучасних технологій для точної підробки грошей, тому фальшиві можна визначити і на дотик. Вони менш ширшаві. Якщо міцно обхопити великим і вказівним пальцями вгорі купюру й провести по ній, то несправжня почне рватися", - говорить "Знай" касир Олена Новікова з "Правекс-банку" в Києві.

Читайте також Київ легко перетворити у туристичне місто. Просто потрібно позбутись корупції - фінансист

Вона говорить, що після окупації росіянами Донбасу кількість підроблених грошей в Україні різко зросла.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

"При чому з'явилися підробки із водними знаками. Їх почали робити на закинутих підприємствах у Донецькій і Луганській областях, де випускали акцизні марки. Зазвичай це 200 гривень і 500. На двохсотці зазвичай відсутні дрібні візерунки, ліве і праве око Лесі Українки має ідентичний відтінок, відсутні художні деталі", - пояснює фахівець

За її словами, раніше найпопулярнішими підробками були банкнота 20 грн і 200 грн, зараз — 50 і 200.

"Нерідко люди приходять до нас сплатити за кредит і раптом виявляється, що деякі купюри несправжні. Ми виявляємо це за допомогою спеціального світла", - каже Олена Новікова.

Нагадаємо, найбільше підроблених грошей НБУ зафіксував у період з грудня 2014 року по березень 2015 року. Велика кількість підроблених купюр була завантажена у банкомати.