Державна фіскальна служба за останні 10 місяців зібрала для державного бюджету 383 млрд грн податків. Це на 20% більше ніж в аналогічний період минулого року. Про це повідомляють в Державній фіскальній службі.

Там зазначають, що надходження суттєво збільшилися у серпні-жовтні. Якщо із січня по травень за один місяць податківці всередньому залучали 6,8 млрд. грн, то в останні місяці — 9 млрд. грн.

Читайте також Столичні активісти створили перший в світі благодійний eBay

Основною причиною збільшення податкових надходжень стали зміни в оподаткуванні приватних підприємства, в основі яких поклали авансові платежі. Їх власники фірм внесли на кілька місяців вперед.

"В наших економічних умовах це правильний підхід. Однак він не дуже ефективний. Найкраще було б рік тому зменшити деякі податки, зробити Фіскальну службу більш автоматизованою, а 27-34 відсотки податківців, які б стали непотрібними для механчної роботи, перекваліфікувати на податкових інспекторів. Вони б виявляли порушників і притягували б їх до відповідальності", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Читайте також Новий техогляд проходитимуть лише автомобілі, старші 4 років

На його думку, в першу чергу, варто було б зменшити податок на доходи фізичних осіб до 12-15%. Завдяки цьому підприємства перестали б платити зарплату "в конвертах", більше б коштів пішло в податкову.

"Можливо, на перших порах сума надходжень суттєво б і не зросла, але з часом все одно дохід збільшувався б. Крім того, наповнювався б пенсійний фонд. Також перспективним напрямом було б запровадження податкових канікул на три роки для європейських виробників товарів в Україні та для вітчизняного середнього бізнесу реального сектору економіки. Однак уряд йде старим шляхом — вимагає податки на перед і шукає нових можливостей наповнювати бюджет. Думаю, розмови про впровадження по всій Україні евакуаторів та збільшення минулого місяця судувого збору із 70 до 480 грн невипадкове. Таким чином за рахунок порушників закону хочуть заробити додаткові гроші. Але все мізер в порівнянні із тим, що можна було б зробити шляхом зменшення податків", - говорить експерт.