В Україні оновлять техогляд транспортних засобів різного типу. Відповідний законопроект розробило Міністерство інфраструктури. Про особливості нового техогляду вчора повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

За його словами, новим автомобілям до 4 років не потрібно буде проводити техогляд, а сама процедура перевірки технічного стану буде набагато простішою, ніж раніше.

- 2019 року відновлять обов'язковий техогляд для легкових автомобілів і причепів, 2022 року — мотоциклів, - говорить "Знай" автоюрист Богдан Глядик. Він розповідає про особливості проведення нового техогляду.

Чи потрібно запроваджувати техогляд?

- Питання про це вже не стоїть. Його точно запровадять. Це передбачає угода про Асоціацію України та Євросоюзу. На жаль, не всі наші водії відповідально ставляться до технічного стану своїх автомобілів. Тому впровадження техогляду сприятиме більшій безпеці руху.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський говорив, що техоглядом займатимуться не ДАІ, а приватні СТО. Як це виглядатиме?

- Справа в тому, що комерційний транспорт і зараз проходить в Україні техогляд. Тільки це називається техконтроль. Його проводять приватні станції, які мають право це робити. Думаю, техогляд легкових авто виглядатиме подібно — авторизовані автосервіси проводитимуть діагностику машин і видаватимуть свій висновок на спеціальному бланку із печаткою.

Читайте також Експорт українських металів падатиме й надалі - експерт

Чи треба буде кріпити талони на лобовому склі, як раніше?

- Про це інформації поки немає. Але якщо будуть талони, то це спростить перевірку транспортних засобів.

Андрій Пивоварський сказав, що поліція зупинятиме автомобілі для перевірки документів про проходження техогляду?

- Так, це можливо. Однак поки це зовсім не передбачено законом. Перевірку проходження техогляду легковиків не перевіряють навіть співробітники ДАІ, бо його 4 роки тому відмінили.

Читайте також "Прив'язка тарифів до вуличної температури допоможе лише жителям сучасних висоток "

Через який проміжок часу потрібно буде проходити техогляд?

- Точно ще даних немає. Але судячи із попередніх розмов і проектів, то автомобілі віком від 5 до 7 років мають його проходити раз на два роки. Старіші — раз на рік.