За останні 10 місяців Державна фіскальна служба виявила під час перевірок 82 тисячі нелегальних працівників, повідомляють у прес-службі відомства.

Роботодавців нелегальних працівників змусили сплатити всі податки та штрафи. Таким чином вдалося залучити 15 млн грн податку на доходи фізосіб і 35 млн грн єдиного податку. Всього завдяки штрафним санкціям різного типу для роботодавців податківці направили до держбюджету 547 млн грн.

"Нелегальні працівники для України одна з найбільших проблем. Адже всі вони отримують зарплату в конвертах. Натомість держбюджет не отримує відповідних податків, а працівник – офіційного працевлаштування. Як наслідок, лишається практично безправним, не може оформити кредиту та в майбутньому розраховує лише на мінімальну пенсію", - пояснює "Знай" економіст Володимир Марченко.

За його словами, такий стан речей вигідний українському бізнесу, адже він платить нижчі податки.

"Є дві найпоширеніші схеми ухиляння від податків – повністю тіньове працевлаштування і часткове. Повністю тіньове використовують переважно у малому і середньому бізнесі. Там зовсім не оформлюють людей на роботу. У великому бізнесі практикують частково офіційне працевлаштування. Людину беруть на мінімальну офіційну зарплату. Решту доплачують нелегально", - пояснює фахівець.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

За даними порталу працевлаштування "Хедхантер", 84% працедавців в Україні сплачують своїм працівникам "зарплату в конвертах".

"Є дуже ефективний спосіб із нею боротися й наповнювати бюджет. Це знизити податки. Зараз за кожного свого працівника роботодавець платить 52 відсотки податку. Це невиправдано багато. Інколи такі податки перевищують дохід підприємств. Тому доцільно було б зменшити цей податок до 18 відсотків", - вважає Павло Мельник, директор консалтингової агенції "МПП-консалтинг".

Він вважає, що при такій податковій ставці багатьом бізнесменам буде невигідно користуватися послугами конвертацій них центрів.

"Ці центри переводять безготівкові рахунки у готівку повз податкову. З ними співпрацюють підприємства, аби приховати реально витрати на зарплатний фонд. Платять конвертацій ним центрам 10 відсотків від суми переводу коштів", - пояснює фахівець.