Цього року закрилося більше двох десятків банків. Деяким клієнтам Фонд гарантування вкладів вже почав відшкодовувати депозити. Комусь - почне після оформлення всіх необхідних документів про банкрутство. Зазвичай процес ліквідації банку триває від 3 до 9 місяців.

"До вибору банків варто підходити дуже зважено, особливо в умовах економічної кризи. У разі дефирсифікації своїх заощаджень і поділу депозитного портфеля на кілька валют, можна себе убезпечити не лише від втрат внаслідок банкрутства банків, а й у випадку серйозних валютних коливань", - пояснює "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. Він розповідає, як правильно вкладати свої заощадження, щоб їх не втратити.

1. В жодну фінустанову - не більше 150 тис.грн

"Фонд гарантування вкладів у разі банкрутства банку відшкодовує 200 тисяч гривень, але ця сума із відсотками. Якщо покладете 200 тисяч на депозит і на нього нарахують відсотки, вийде вже більше 200-тисячного ліміту. Якщо банк збанкрутує, відсотків не отримаєте", - пояснює експерт.

Читайте також ТОП-6 банківських хитрощів при укладення депозитного договору

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

2. Заощадження розділіть на декілька частин

"Не варто довіряти одній фінустанові, щоб про неї не казали друзі, реклама чи колеги. Ймовірність банкрутства має кожен банк. Тому свої гроші краще ділити на кілька частин. Звісно, якщо хочете вкласти невелику суму, наприклад, 5-7 тисяч гривень, в розділенні капіталу між трьома банками немає сенсу. А ось для сум понад 100 тисяч гривень це необхідно", - радить Олександр Охріменко.

3. Для депозиту оберіть три різні банки

"Це має бути державний, іноземний і маленький банк із високими відсотками. Перший зазвичай найнадійніший. Останній менш надійний, але найбільш прибутковий. У нього варто класти не більше 100 тисяч гривень".

4. Не нехтуйте дрібними банками

"Часто кажуть, що в маленькі банки вкладати ризиковано. Особливо, якщо там високі відсотки. Справді, чим більші депозитні відсотки, тим більша ймовірність, що банку необхідно швидко залучити кошти. Найкраще вкладати в таку фінустанову 25-35 відсотків від своїх заощаджень. Решту покласти в консервативні банки. Тоді отримаєте непоганий дохід від відсотків. У разі банкрутства дрібного банку, Фонд все поверне", - каже економіст.

5. Вкладайте у різній валюті

Варто формувати кошик валют – 40 відсотків у гривні, 30 – у доларах і 30 – у євро. Якщо якась із валют просяде, інша виросте. Тобто втрати в одному депозиті компенсуються прибутком в іншому.

6. Уважнопрочитайте депозитну угоду і додатки до неї

"Зазвичай саме у додатках банк ховає різноманітні комісії, збори та інші хитрощі. Наприклад, може знімати комісію за зняття депозиту чи нараховувати частину відсотків балами", - застерігає фахівець.