Останнім часом вітчизняні банки вдаються до прихованих комісій і платежів не лише при оформленні кредиту чи зарплатної картки, а й у випадку оформлення депозитної угоди, помітили в Українському аналітичному центрі.

"Така "мода" прийшла до нас із країн ЄС. Там це давно поширено. Банки непогано наживаються на цьому, а серед європейців стало прийнято наймати економіста, що спеціалізується про диверсифікації вкладу. Він підказує, як і куди треба вкласти гроші, де чекати підводних рифів", - каже "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. Він розповідає про найпоширеніші хитрощі банків у депозитних угодах.

Знімають із депозиту кошти за користування банківською карткою.

Цю картку дають фінустанови для зйому депозиту або відсотків за ним.

"Цікаво, що "слизькі" умови зазвичай пишуть не в самій угоді, а в додатку до неї", - пояснює економіст.

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Читайте також Як видурюють гроші через банкомати

Нараховують на 3-4 відсотки більше, ніж зазначено в угоді.

У додатках пишуть, що високий відсоток поширюється на вклади, які розміщують на довший період - 2-3 роки. Деякі фінустанови таку інформацію ховають у зносках дрібним шрифтом.

Частину відсотків нараховують балами.

"Наприклад, пишуть, що депозит на 27 відсотків річних, а в кінці року нараховують прибуток 22 відсотки, решту переводять на бали. За ними можна отримати знижку в якійсь мережі супермаркетів", - пояснює Олександр Охріменко.

В односторонньому порядку пролонгують депозит, якщо його власник за два тижні не зателефонує у банк.

У банках пояснюють такі положення вимушеним кроком, без якого фінустанова не зможе планувати притік і відтік коштів.

Нараховують відсотки на особливий депозитний рахунок.

З нього гроші можна зняти лише при безготівковому розрахунку із певними мережами супермаркетів чи магазинів.

За зняття депозиту зі свого рахунку потрібно заплатити комісію.

"Це може бути кілька відсотків від знятої суми. Особливо така комісія відчутна при зняття великого депозиту", - пояснює президент Українського аналітичного центру.