З цього місяця із іноземних товарів не стягуватимуть додаткового імпортного збору. 1 січня 2016 року набув чинності відповідний закон №912-VІІІ від 24.12.2015 "Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності". Завдяки цьому із продовольчих товарів не стягуватимуть 10% збору, а з непродовольчих – 5%.

"Цей збір ввели у лютому, щоб вирівняти платіжний баланс України й наповнити бюджет. Адже тоді панувала просто катастрофічна ситуація із курсом гривні, резервами НБУ, а точної інформації про виділення та розмір позики Міжнародного валютного фонду ще не було. Іншого виходу як ввести цей збір тоді в уряду не існувало. Ще на початку року стало зрозуміло, що цей захід тимчасовий", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Читайте також ТОП-6 порад: як покласти гроші на депозит та не втратити їх

За його словами, суттєвого подешевшання імпортних товарів цьогоріч не буде, бо додатковий імпотний збір нараховували на номінальну вартість товарів – без податку на додану вартість, мит і акцизів.

"Дрібна електроніка і побутова техніка подешевшають на 2-3 відсотки, якщо враховувати не лише скасування імпортного збору, а й загальну коньюктуру – подешевшання пального, яке відбудеться у січні-лютому, традиційне зменшення попиту на товару в ці місяці та тимчасове подешевшання долара. Думаю, ноутбуки подешевшають на 80-100 гривень, телефони – на 60-80, планшети – на стільки ж. Щодо імпортних харчів, то загалом по ринку подешевшання не буде, бо від 68 до 82 відсотків іноземних товарів, які в нас продають, завезені контрабандним шляхом – тобто без всіх податків взагалі. Це стосується італійської кави, макаронів і німецької шоколадної продукції", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Нагадаємо, експерти прогнозують подешевшання іномарок внаслідок скасування додаткових мит на 15-18 тис. грн.