Минулого місяця закінчився термін відміни державного регулювання цін на продукти. Із жовтня влада не втручається у цінову політику виробників і продавців продуктів. В результаті цього їжа подорожчала. Наприклад, яйця піднялися у ціні майже вполовину, картопля подорожчала на 18-20%, морква й буряк — на 12%, цукор — на 7%.

Проте в уряді ще не визначилися — повертати державне регулювання за цінами чи ні.

"Коли це регулювання було, воно стосувалося тільки соціальних продуктів — певних сортів хліба, борошна, олії, деяких круп. Цей список склали ще 1996 року", - каже порталу Знай.ua Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж.

Читайте також П'ять гривень стане розмінною монетою

Він вважає, що регулювання цін у теперішніх економічних умовах потрібне, адже існує величезний розрив між доходом населення і цінами на продукти. Оскільки у собівартості кожного українського продуктового виробу є частка витрат на іноземну сировину, упаковку, поліграфію, то після девальвації гривні 2014 року вся їжа подорожчала.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Варто докорінно міняти підхід до формування цін на продукти. З одного боку, те державне регулювання, яке було, не давало реальних результатів. Воно діяло тільки для відповідальних торговельних мереж. Решта не зважали", - каже Знай.ua аграрний експерт Микола Присяжнюк.

За його словами, влада належно не контролювала цінової політики мереж і виробників.

"Контроль є тоді, коли проводяться перевірки. Але такі випадки було поодинокі. Зазвичай тих соціальних продуктів в супермаркетах майже ніколи не було", - пояснює він.

На думку спеціаліста, відміна у жовтні контролю й неприйняття остаточного рішення зараз урядом можна пояснити зацікавленістю певних політично-промислових груп у збереженні теперішній ситуації.

"Впевнений, що при владі є представники бізнесу, який вже звикли до встановлення необгрунтованих націнок на свою продукцію. Звісно, що їм невигідно поступатися прибутками", - каже Присяжнюк.

Нагадаємо, протягом минулого року інфляція становила 12%. Це спровокувало підняття цін на всі групи товарів.

Як повідомляв портал Знай.ua раніше, у перебоях поставок вугілля на електростанції винен уряд. Він не спромігся за рік вирішити ситуацію в цьому питанні й фактично закликає фінансувати тероризм.