До 2016-го року залишилось 13 днів, і саме час згадати, що приніс нам 2015. На жаль, він забрав в нас не одну знамениту та талановиту людину.

Кореспонденти Знай.ua склали список, до якого потрапили семеро українців та тринадцять відомих митців, акторів, політиків та спортсменів світу, які пішли із життя.

Населення нашої держави за 11 місяців 2015 зменшилася на 0,41% - до 42,79 мільйонів проти 42,96 мільйонів осіб за такий же період минулого року, чисельність населення скоротилася на 148,8 тисячі осіб протягом року.

Чиї гучні імена ввійшли до цієї печальної статистики?

1. Музикант Кузьма Скрябін

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

На 47-му році життя у ДТП в Дніпропетровській області загинув відомий та всіми улюблений співак. Це сталось 2 лютого: авто Кузьми зіткнулось із вантажівкою о 8:20 ранку біля села Лозуватка.

Тисячі прихильників музиканта вшанували його пам'ять у всіх містах. Концерти на його честь зібрали аншлаги. На місці аварії встановили пам'ятник, в Одесі - стіну пам'яті, а у столиці з'явилась алея патріотів імені Кузьми Скрябіна. Українці любили його за філософські тексти, чарівну музику та гумор, із яким ставився до життя.

2. Кінематографіст Вадим Іллєнко

8 травня у віці 84 років помер видатний український кінематографіст Вадим Іллєнко.

У 29 років він зняв свою найвідомішу операторську роботу "За двома зайцями". Гарно знані його роботи в якості режисера - "Повернення Вероніки" 1963 року та "Зозуля з дипломом" 1971 року. Працював на столичній кіностудії імені Довженка.

3. Політик Михайло Чечетов

Колишнього нардепа від Партії Регіонів Михайла Чечетова пам'ятають за "крилатими фразами" на кшталт: "политики украли у детей кусочек счастья". Так він прокоментував події на революційному Майдані, коли столичну ялинку на Новий рік прикрасили прапорами та банерами замість іграшок.

Життя політика скінчилось трагічно, його знайшли мертвим біля власного будинку. Він випав із 17 поверху висотки на вул. Мішуги, 2, імовірно, із балкону дворівневої квартири.

4. Письменник Олесь Бузина

Найбільший резонанс цього року стався через вбивство Олеся Бузини, якого 16 квітня застрелили біля власного житла у столиці. За підозрою затримали двох осіб - Дениса Поліщука і Андрія Медведько. Їх обох утримують під вартою. Одного - нещодавно випустили під домашній арешт.

Письменник працював у газеті "Сегодня", був автором кількох скандальних книг. Його знали,як затятого українофоба.

5. Віктор Янукович молодший

20 березня на російському озері Байкал загинув молодший син колишнього президента України Віктора Януковича та народний депутат V - VII скликань.

Власне, сама смерть була, імовірно, випадковою і доволі безглуздою: Volkswagen із 33-річним Януковичем-молодшим за кермом, провалився під лід, на який вони виїхали для забави.

П'ятеро пасажирів встигли вискочити із машини. Янукович-молодший пристебнувся паском безпеки. Коли машина йшла під воду, двері відкрити він встиг, проте мікроавтобус перехилився на водійську сторону.

6. Репер Ларсон (Сергій Ларкін)

Український репер та екс-чоловік Іріши Блохіної Ларсон загинув через дорожньо-транспортну пригоду на одній зі столичних вулиць 26 вересня.

За словами адвоката збитого музиканта, автомобіль Escalade, на якому його збили, належить Ганні Герасимчук. Проте за кермом була лікарка та власниця центру естетичної косметології Альтера Скляренко Ірина.

7. Письменник і політик Роман Лубківський

23 жовтня, помер 74-річний письменник та громадський діяч Роман Лубківський у Львові.

Він був нардепом першого демократичного скликання Верховної Ради. Із його ініціативи почали складати президентську присягу на Пересопницькому Євангелії. У 1990-х він працював послом України у Чехії та Словаччині, отримав Шевченківську премію.

Окрім відомих українців, йшли з життя і відомі люди у всьому світі. Згадаймо найгучніші імена талановитих акторів, письменників та публічних осіб.

8. Опозиціонер Борис Нємцов

Харизматичного російського опозиціонера Бориса Нємцова вбили 27 лютого у Москві.

Він був прихильником поховання останків Леніна. Говорив, що багато мешканців країни вважають "допоки Леніна не поховають – нічого хорошого у Росії статися не може".

Подейкують, що міг зрештою конкурувати із Путіним та мав компрометуючі матеріали на нинішню російську верхівку.

9. Співак Деміс Руссос

"From Souvenirs to Souvenirs" - пісня, яка прославила померлого у цьому році 68-річного грецького співака Деміса Руссоса.

Серед інших світових хітів музиканта - "Goodbye my Love, Goodbye", "Forever and Ever", "My Only Fascination".

10. Балерина Майа Плісецька

Легендарна прима-балерина померла 2 травня від серцевого нападу. Її найкращі ролі - партія у виставі "Лебедине озеро", "Кармен-сюїта", "Спляча красуня".

Керувала балетними театрами у Римі та Іспанії, а покинула сцену аж у 65 років.

11. Співачка Жанна Фріске

Всього 40 років виповнилось відомій співачці, колишній учасниці гурту "Блестящие". Вона померла у Росії від раку. Хворіла із 2014 року.

Перший канал із Русфондом зібрали на лікування поп-діві навіть більше коштів, ніж було необхідно. Надлишок перерахували на допомогу онкохворим дітям.

12. Актор Євген Меньшов

Вранці 19 травня помер російський актор театру і кіно Євген Меньшов у віці 68 років.

Партнерка актора Ангеліна Вовк, яка протягом 18 років працювала із ним на "Пісні року", розповіла, що він давно хворів.

Євген зіграв у 24 фільмах, серед яких: "А зорі тут тихі", "Комбати", "Головний конструктор".

13. Актор Лев Дуров

У серпні, в столиці Росії помер на 84-му році життя відомий актор Лев Дуров.

Він зіграв понад двох сотень ролей у кіно. Найвідоміші - "Сімнадцять миттєвостей весни", "Велика перерва", "Я крокую по Москві", "Старики-розбійники", "Д'артаньян і три мушкетери".

14. Актор Міхай Волонтір

Померлого 81-річного актора всі найкраще пам'ятають за роллю Будулая у стрічці "Циган" і "Повернення Будулая".

Він - лауреат молдавських та російських кінопремій, в тому числі, премії "Видатна особистість країни".

15. Режисер Ельдар Рязанов

Автор фільмів "Іронія долі, або З легким паром!", "Службовий роман", "Гараж", "Вокзал для двох", "Карнавальна ніч", "Бережися автомобіля" у нинішньому конфлікті висловив підтримку Україні, підписавшись під зверненням до українських колег із запевненням, що не вірить офіційній пропаганді Кремля.

Талановитий 88-річний митець помер у московській лікарні, де лежав із діагнозом серцева та легенева недостатність.

16. Блюзмен Бі Бі кінг

Бі Бі Кінг помер уві сні у своєму будинку в Лас-Вегасі у травні.

Він є одним із найвідоміших авторів і виконавців блюзу, володарем кількох премій "Греммі". Численні шанувальники музиканта зі світовим визнанням називають його королем блюзу.

17. Актор Михайло Свєтін

Михайла Свєтіна пам'ятають за фільмами "Чародії", "Людина з бульвару Капуцинів", "Дванадцять стільців", "Афоня".

Актор помер у Росії у віці 83 роки.

18. Екс-пілот Формули-1 Джастін Вілсон

Колишній пілот Формули-1 британець Джастін Вілсон помер після аварії в гонці серії IndyCar в Пенсільванії, Сполучені Штати.

За заповітом, він став донором органів і врятував аж шість життів.

19. Письменник Терри Пратчетт

Після довготривалої хвороби Альцгеймера, у березні помер геніальний автор гумористичних фентезі сер Террі Пранчетт.

Письменника знають за декількома серіями іронічних романів, книзі "Кіт без дурнів", трилогії для дітей і підлітків "Номи". З-під його пера вийшов цикл із 40-а романів "Плаский світ", по яких навіть створили відео-гру.

20. Бард Олександр Лобановський

Серед найвідоміших авторських пісень барда - "Зачарована, причарована" (на вірші Н. А. Заболоцького), "Балада про свічки", "Бабине літо", "Сірі шинелі".

Його вважають одним із перших бардів Радянського Союзу. Він помер у серпні від загострення мієломної хвороби захворювання системи крові.

Згадаймо ще раз імена тих, хто пішов, та будемо сподіватись, що 2016 року на нас не чекають трагічні втрати.