Вчені з Національного університету Сінгапуру сконструювали систему, яка дозволяє передавати смак лимонаду за допомогою електростимуляції язика. Автори представили свою доповідь на конференції TEI 2017 в Японії, повідомляє New Scientist.

Продемонстрована дослідниками система може передати смак лимонаду через інтернет. На стороні відправника береться справжній лимонад. В нього занурюють pH-датчик для визначення кислотності напою. Також в системі використовують датчик кольору, який відповідає, відповідно, за передачу кольору напою.

На приймаючій стороні знаходиться спеціальне горня з RGB-підсвічуванням і електродами, в яке наливають звичайну воду. При дегустації вмісту користувач торкається язиком електродів, які за допомогою слабких електричних імпульсів відтворюють в роті кислий смак оригінального напою.

Винахідники протестували систему, залучивши для цього 13 добровольців. Їх навчили класти язик на електроди горнятка і дали протестувати як справжній, так і віртуальний лимонад трьох різних кольорів: жовтий, зелений і мутний білий. Дослідники не говорили учасникам, який саме напій в горняті справжній, а який віртуальний.

В результаті, добровольці в більшості випадків називали справжній лимонад кислішим, ніж віртуальний, однак при цьому мутний білий лимонад завжди сприймався як більш кислий, ніж напій інших кольорів. Автори припускають, що на суб'єктивне сприйняття смаку може впливати яскравість підсвічування.

Вчені зазначають, що без стимуляції нюху неможливо повноцінно передати поєднання смаку і запаху оригінального напою. Тому дослідники збираються зайнятися розвитком системи в цьому напрямку.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Як повідомляв сайт Знай.ua, вчені виростили зі шпинату аналог серцевої м'язової тканини з капілярами.