Колишній народний депутат Олександр Онищенко, якого звинувачують у нанесенні державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій, вже довгий час знаходиться в бігах. Днями Національне антикорупційне бюро направило до ГПУ пакет документів для екстрадиції його матері Інеси Кадирової, яка знаходиться в Іспанії. Відразу після цього Онищенко заявив, що він вже отримав статус політичного біженця, який також поширюється і на родичів.

- Ніхто не буде екстрадувати мою маму. У мене і моєї сім'ї зараз статус політбіженців у Європі. Нехай цей ублюдок Холодницький тільки мріє про те, що він когось буде екстрадувати.

- А наші силові структури знають, що у вас вже є цей статус?

- Вони не знають. Навіщо їм це знати? Нехай продовжують займатися своїм піаром. Нехай вони розповідають про виконану роботу, про те, як вони борються з моєю мамою. А я буду боротися з ними, тому що вони мене зачепили за живе. У будь-якій політичній боротьбі ніколи не чіпають родичів. Вони перейшли цю межу і відповідно відкрили ящик Пандори. Я буду їм відповідати гідно і з певними доказами.

- А ваша мама давно виїхала до Іспанії чи коли почалися за вами гоніння?

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

- Нещодавно поїхала. Але хочу сказати, що її затримали і відразу відпустили. Статус політбіженця в Європі грає свою роль.

- Ви спеціально не говорите країну, яка вам дала політичний притулок?

- Так, не кажу. Ви ж розумієте, вони все одно рано чи пізно дізнаються і прибіжать сюди, будуть тут стояти у мене під будинком.

- Статус політичного біженця говорить про те, що в Європі визнали, що за вами є політичні переслідування?

- Так. Для мене великий плюс, що Європа визнала цю справу політичною. У мене на руках козирні карти, достатньо доказів, щоб пред'явити їх у суді. Я їх не розкриваю, але рано чи пізно розкрию.

- Наявність цих записів зіграла в тому, що вам дали статус політбіженця?

- Звичайно. Європейські органи зрозуміли всю політичність цієї справи.

- Ви стежили за справою Насірова?

- Я взагалі не розумію, яким боком до цієї справи відношусь.

- Була інформація, що Насіров зареєстрований за тією ж адресою, де раніше знаходилася ваша приймальня, як народного депутата.

- Це 16-поверховий будинок. У мене там офіс був на першому поверсі, а він там десь жив. Причому тут це?! Там крім Насірова, ще чоловік сто депутатів живе. Це ж не означає, що вони все пов'язані.

- Так, а чого вас тоді до нього приплели?

- Приплели бо Податкова адміністрація дала мені розстрочку на рентні платежі, а в НАБУ мене звинуватили, що я їх вкрав. Коли почали розбиратися у документах, то зрозуміли, що нічого не було вкрадено, адже це була офіційна відстрочка, яку виписала податкова інспекція. І у них не стало клеїтися злодійство: як людина може вкрасти, якщо він офіційно підписав угоду на відстрочку цих платежів з Податковою адміністрацією? Тому вони вирішили зробити Насірова винуватим. Спочатку пред'явили 2 млдр мені, а потім 2 млрд Насірову. Тобто вони хочуть і там, і там отримати по 2 млрд.

- Останнім часом ви дуже часто згадуєте партію «5.10». Чому?

- Мені подобається її принцип. Адже викорінити корупцію в Україні можна лише в тому випадку, якщо є пільгові умови для бізнесу. Зробити фіксований податок, щоб усі були зацікавлені роботою. Це єдиний порятунок від корупції. А зараз наглядачів над бізнесом більше, ніж будь-коли: це і ГПУ, і Податкова адміністрація, і СБУ, і антикорупційне бюро. У зв'язку з цим малий і середній бізнес потихеньку вмирає. Фінансових потоків немає в країну.

- Яке майбутнє у цієї партії?

- Я не можу говорити про майбутнє. Сьогодні ж у нас у парламент проходять лише ті партії, за якими стоять олігархи. А ті, у кого гарні принципи, але немає фінансування, залишаються за бортом.

- До речі, про партії. Як ви думаєте, чи будуть у цьому році вибори?

- Ні, не будуть. Адміністрації Президента вони не вигідні. Сьогодні рейтинг Президента близький до нуля. Його команда за рахунок реформ зробила країну бідною. Тому вони розуміють, що якщо будуть парламентські вибори, то вони відразу ж програють і втратять владу. Вони зроблять все, щоб цього не допустити.

- Хто може очолити країну після Порошенка?

- Хто б не очолив - в будь-якому випадку буде краще. Такого беззаконня, яке зараз твориться в Україні, ніколи не було.

- Так, а з чим пов'язаний такий підхід до влади у Порошенка? Як ви думаєте?

- Тому що коли він прийшов до влади, він відразу почав думати про наступний термін. Він розуміє, якщо втратить владу, то його просто розірвуть на частини. Росія його не прийме, Америка теж. Він буде все робити, щоб утриматися на другий термін. Тому приймаються всі ці заходи: залякування, узурпація влади, створення правоохоронних структур, які все контролюють. Також він хоче максимально знищити бізнес, щоб ніхто не міг фінансувати опозиційні сили. Щоб повністю зосередити владу в своїх руках.

Також читайте на Знай.ua про те, як Онищенко заявив про загрозу своєму життю.