Вчені-палеонтологи розкрили ще одну причину вимирання мамонтів. Дослідження показали, що близько половини цих доісторичних ссавців-гігантів убили захворювання кісткової системи, зокрема остеопороз.

Про висновки своїх досліджень спеціалісти розповіли на сторінках спеціалізованого журналу Quaternary International.

Вчені із Томського державного університету провели аналіз залишків мамонтів, знайдених в одній із найбільших археологічних стоянок у Північній Якутії, де зосереджене одне з найбільших захоронень доісторичних шерстистих гігантів.

Більше половини кісток свідчили, що серед загиблих особин переважали молоді самиці віком до десяти років, які жили близько 12-13 тисяч років до нашої ери.

У своєму дослідженні вчені проаналізували понад півтори тисячі кісток мамонтів, порівнявши їх із кістковою системою сучасних коней, бізонів та слонів різного віку.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Археологи відзначили, що кістки, завдяки багатовіковій мерзлоті, добре збереглися, що дозволило з'ясувати, які хвороби мали доісторичні тварини.

Результати аналізів показали, що 42% мамонтів мали ознаки деструктивних прижиттєвих змін. Ймовірно більшість цих тварин страждали від деяких патологій хребта, а їх суглоби руйнував остеопороз.

Також вчені виявили порушення мінералізації кісткової тканини у більшості зразків, зокрема спостерігалося порушення кальцій-фосфорного обміну. За висновками вчених, "мінеральних" голод міг стати однією з основних причин масового вимирання мамонтів, які через слабкі кістки не могли вільно пересуватися та здобувати собі їжу.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", вчені знайшли відмінності тактики полювання доісторичних хижаків.