В українській політиці зараз посилено мусується ситуація з позбавленням громадянства народного депутата Андрія Артеменка, підозрюваного в державній зраді. Президент Петро Порошенко також позбавив громадянства і колишнього радника Михайла Саакашвілі в Одеській ОДА Олександра Боровика, під гарячу руку потрапили і ще кілька вже колишніх громадян України.

Відзначимо, що, за словами самого Артеменко, це рішення прийняли в АП дуже швидко, навіть не чекаючи рішення профільної комісії.

«Член комісії при президенті України народний депутат Валерій Пацкан повідомив, що питання про можливе позбавлення мене громадянства України не тільки не обговорювалося, але і навіть не виносилося на розгляд його комісії і тим більше не передавалося з висновками комісії президенту», - сказав нардеп.

Політика позбавили українського громадянства, посилаючись на те, що 7 років тому він отримав канадське підданство. Про це заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

«Президент України підписав указ про припинення громадянства України народного депутата України Андрія Артеменка в зв'язку з добровільним набуттям ним в 2005 році громадянства Канади, - заявив він. - Це унікальний і перший за 26 років Незалежності випадок, коли державний чиновник відповів за порушення Конституції України, яка передбачає тільки одне - Українське - громадянство».

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Патріоти з декількома паспортами

З Ляшко можна погодитися, що це дійсно унікальний випадок, тому що в нашій країні величезна кількість людей, особливо ті, хто перебуває при владі, мають не тільки подвійне, але і потрійне громадянство. Але чомусь досі про це воліють мовчати.

«У парламенті у кожного другого є ще один паспорт крім українського, - розповів нам один з нардепів, який попросив не називати його. - Онищенко зі швейцарським паспортом, Рабинович і Фельдман з ізраїльським, у Пресмана американський. Також знаю, що у Клюєва і Звягельського подвійне громадянство».

Більш того, як вдалося дізнатися Знай.ua, в СБУ є спеціальна служба, яка відстежує подібні моменти.

«У відомстві мають усю інформацією про людей з подвійним громадянством, - повідомило нам джерело в Службі безпеки України. - Їх не чіпають, поки для цього немає причин. Але якщо з'явиться указ зверху, то все це може відразу стати надбанням громадськості».

Угодні та неугодні

«Позбавленням Артеменко громадянства, влада хоче подивитися, як на це відреагує громадськість, - розповів нам політолог Ярослав Макітра. - Щоб надалі використовувати це як важіль впливу на неугодних».

Про те, що влада діє вибірково, говорить і те, що навіть українські зірки, яке можна сказати «прописалися» у Росії, продовжують спокійно жити в Україні і користуватися українським паспортом.

Зовсім недавно у всіх на вустах був скандал з Іваном Дорном, який назвав українців і росіян братами, а війну на Сході невеликий сваркою. Час минув, і ніхто так і не відреагував на ці заяви співака.

Ані Лорак і Світлана Лобода також регулярно дають концерти у країні-агресорі та з'являються на російському телебаченні, але це не заважає їм також заробляти на Батьківщині. Чому до сих пір ніяких санкцій до них не було застосовано? Відповідь напрошується одна - напевно, це улюблені виконавці Петра Порошенка. Або є інша причина?