Росія забезпечуватиме постійну військово-морську присутність у Середземному морі і нарощуватиме силу в Атлантиці й Арктиці в рамках нової стратегії по боротьбі з "неприйнятним" розширенням НАТО. Ці плани, котрі також включають в себе амбітні суднобудівні проекти й розширення інфраструктури для флоту країни в окупованому Криму, закладені в новій військово-морської доктрини, затвердженій Володимиром Путіним минулої неділі.

Про це повідомляє британська газета The Telegraf.

Читайте також: Путін виступить на Генасамблеї ООН

Кремль стверджує, що ця стратегія є відповіддю на "неприйнятні" плани НАТО пересунути військову інфраструктуру до кордонів Росії

Дмитро Рогозін, віце-прем'єр-міністр, відповідальний за оборону, підкреслив що "акцент робиться на Атлантиці та Арктиці". Він також додав, що нова доктрина відображає "зміни в міжнародній політичній ситуації та об'єктивне зміцнення Росії як великої морської держави".

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Наша увага до Атлантики виправдана розширенням НАТО на схід", - цитує The Telegraf російського посадовця.

46-сторінковий документ, опублікований на сайті Кремля, подає всеосяжне бачення цивільної та військової морської стратегії в найближчі роки. Цивільна секція документу передбачає, зокрема, технічне обслуговування морських торговельних шляхів, управління рибальством тощо. Військова секція "відкрито ідентифікує західні війська як основного потенційного противника", - відзначає The Telegraf.

"Визначальним фактором у відносинах із НАТО залишаються неприйнятні плани альянсу з просування військової інфраструктури до кордонів Російської Федерації і намагання взяти на себе глобальні функції", - цитує документ британська газета.

Далі йдеться про збільшення військово-морської присутності Росії в Північній Атлантиці й підтримку військово-морської присутності "на постійній основі" у Середземному морі.

Доктрина також робить особливий наголос на Арктиці й Антарктиці, закликаючи до розширення російського Північного флоту для захисту претензій на природні ресурси на шельфі Арктики й забезпечення Північного морського шляху між Атлантичним і Тихим океанами. Причому для підтримки осовоєння Арктики Росія планує побудувати новий флот атомних криголамів.

Путін схвалив оновлену військово-морську доктрину через півроку після схвалення оновленої загальної військової доктрини у відповідь на швидке погіршення відносин із Заходом після анексії Криму.

Читайте також: Росія готова накласти вето на проект трибуналу щодо "Боїнгу"

В тексті доктрини анексований Крим вказується як місце для "розвитку інфраструктур" для російського Чорноморського флоту. В ньому також міститься заклик до "прискореного відновлення та реалізації стратегічних позицій Росії" в Чорному морі, - акцентує The Telegraf.