На передовій загинула розвідниця Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" Анастасія Горбачова з позивним "Лисиця", яка була на третьому місяці вагітності.

"Безбашенно смілива розвідниця, яка всю осінь і зиму щодня гуляла по ворожих мінних полях, як по паркету. Проста і добра душа", - пише про неї київська журналістка, а нині снайпер у Пісках Олена Білозерська.

Читайте також: Проросійські сили пропонували за Яроша півмільйона долларів

За її словами, незважаючи на вроджену хворобу серця, висока й худа "Лиса" відзначалася нежіночою витривалістю. З вантажем 25-30 кг спокійно ходила десятки кілометрів. "Вона вміла ХОДИТИ - безцінна і взагалі найголовніша якість фронтового розвідника. Була спортсменкою, зокрема, займалася біатлоном, завдяки цьому вміла дуже швидко і влучно стріляти. Однак у снайпери не пішла - через бурхливий темперамент, стала стрільцем-парамедиком", - пише Білозерська.

Ззаду на касці вона носила лисячий хвіст. Одного разу цей хвіст порятував кілька життів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Наша розвідгрупа пішла на вихід, а забрати їх звідти мали армійці з "бехою", на яку, крім них, посадили також двох "правосєків", одним з яких була Ліса. Водій "бехи" наплутав і з'явився у полі зору розвідників не там і не тоді, як було домовлено. Розвідники, ясна річ, прийняли наших армійців за "сепарів", і командир групи мало не розніс цю "беху" з гранатомета. В останній момент, за долі секунди до пострілу, він побачив у одного з бійців на касці рудий хвіст...", - описує випадок Білозерською.

Ліса пережила дві контузії. Перша - восени накрило "градами" на Водяному, друга - взимку, під час атаки на нашу базу у Пісках, коли їй поламало ребра і вдруге контузило.

У Насті була важка доля. Її батько рано помер, багатодітна мати жила у злиднях і змушена була віддати дітей у інтернат, звідки забирала їх на вихідні. Ставши дорослою, Настя працювала санітаркою, потім продавцем на ринку, останні роки ще й доглядала тяжко хвору матір. Незадовго до війни мама померла, Настя дуже тяжко пережила її смерть. Якби не це, розповідала вона, навряд чи пішла б воювати.

На фронті Ліса зустріла своє кохання, створила сім'ю, чекала дитину.

На перших місяцях вагітності ще ходила у розвідку на зайняту супротивником територію. "Вона була безбашенна абсолютно, взагалі нічого не боялася, не дбала і про власне здоров'я. Не раз казала, що помре молодою і це її не засмучує. Однак вірила, що переживе війну, не раз мріяла, як ми всі після війни зустрінемось у будиночку високо в Карпатах", -йдеться у повідомленні.

Як повідомив нещодавно очільник ДУКу Андрій Стемпіцький, протягом АТО загалом загинуло біля 40 добровольців "Правого сектора".