Генеральна прокуратура з'ясовує роль Дмитра Табачника у справі про зникнення картин з будівлі Кабміну.

Про це стало відомо з ухвалення Печерського суду Києва від 5 серпня 2015 року, яке розміщено в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє ресурс Перша інстанція.

Чотири роки тому директор Національного художнього музею Анатолій Мельник повідомив журналістам, що в будівлі Кабміну пропали шедеври українського імпресіоніста Миколи Глущенка.

Читайте також: СБУ розшукує Дмитра Табачника

18 творів мистецтва з колекції Нацмузею були передані в будинок уряду для експозиції ще в серпні 2001 року. У їх числі знаходилися чотири картини Глущенка: "Вітрила на морі", "Дніпровські далі", "Село біля річки" та "В риболовецькому колгоспі".

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як випливає зі свіжих судових матеріалів, пропажа останньої була виявлена ​​співробітниками музею в лютому 2004 року, а на початку 2005 вони переконалися в крадіжці ще однієї роботи - "Вітрила на морі". До 2010 року розголосу і скандалу вдавалося уникати, поки комісія художнього музею не провела офіційні звірки наявності та збереження картин у будинку уряду.

Інформація про зникнення робіт імпресіоніста потрапила в ЗМІ, які з'ясували й інші скандальні подробиці: "вцілілі" полотна - "Дніпровські далі" і "Село біля річки" - підробки. Хімічний аналіз показав: у Кабміні висять копії, створені в 2000-х.

У 2012 році факт підроблення визнав тодішній міністр культури Михайло Кулиняк. Було порушено кримінальне виробництво, хоча донедавна зрушень у розслідуванні не було.

Однак в 2015 році робота з розкриття злочину активізувалася. Згідно з даними з Єдиного реєстру судових рішень, слідчі зараз з'ясовують роль у зникненні картин колишнього керівника патронатної служби віце-прем'єр-міністра України з гуманітарних питань Дмитра Табачника, який займав пост з листопада 2002 року - по лютий 2005 рр.

У слідчих є підозри, що помічник Табачника в 2007 році використовував зв'язки в уряді Януковича, щоб змусити співробітників Нацмузею підписати акти про "повернення" викрадених картин. Мовляв, музей отримав картини імпресіоніста назад ще в 2004 році.