Цього тижня продовжився обвал на фондових ринках Китаю. Вслід за ним, негативні тенденції помітні на європейських та американських біржах.

Про причини обвалу на біржах та їх впливу на Україну для "Знай" розповідає економіст Борис Кушнірук.

- Яка причина обвалу?

- Думаю, це все ж корекція вартості активів на біржах. По-перше, всі розуміли, що високі темпи зростання Китаю не вічні. Зменшення до 4 % зростання ВВП – закономірний тренд. Зі зменшенням темпів зростання китайської економіки суттєво скорочується попит на енергоносії, в першу чергу на нафту.

По-друге, збільшується пропозиція нафти на ринку. І це теж довгостроковий тренд, враховуючи вихід на ринок Ірану після зняття санкцій.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Третім фактором стало те, що відбулося просідання на майже всіх сировинних ринках – газ, вугілля, метали, зернові. Ціна на ці товари знижуються.

Читайте також: "Світові ринки вступають в тривалий період низьких цін на нафту" - експерт

- Наскільки це критична ситуація для світової економіки?

- Це не шокуючий обвал. Думаю, протягом двох тижні відбудеться корекція. Та ціна на нафту знижуватиметься й далі. У підсумку вона має залишатись в межах діапазону 35-40 доларів за барель. В певні моменти ціна виходитиме за цей діапазон, але такий коридор протримається довго.

- Як світові біржі вплинуть на Україну?

- З одного боку, доступ до грошей для України може бути обмежений. З іншого, враховуючи війну з Росією, я б не стверджував, що це сильно вплине на нас. Бо ми вже лежимо надто низько, аби бути цікавими для інвесторів. Україна виграє від просідання ціни на енергоносії, але ціна на наші експортні товари, як метали і зернові, теж зменшиться. Водночас, якщо врахувати, що ціни на метали просіли вже давно, занадто низького падіння не буде. Тому не вважаю, що це сильно зачепить Україну.

- А Росію зачепить?

- Так. Для нас позитивним є те, що наш ворог матиме менше грошей. З іншого боку, довгострокова дестабілізація Росії робить політику цієї країну взагалі непередбачуваною. Тут можуть бути несподівані сценарії.

Читайте також: "Україні потрібно готуватися до трирічної війни" - експерт

- Наскільки вистачить російського резерву в 360 мільярдів доларів, щоб проводити політику конфронтації з Європою та Америкою?

- На рік. Москва змушена скорочувати кількість грошей, які витрачатимуть на підтримку власної економіки. Треба пам'ятати, що в резервах РФ хитра ситуація. Крім ресурсів самого ЦБ, є резерви Фонду добробуту і Резервного фонду. Тому фонд треба ділити навпіл - гроші російського уряду і ЦБ. Зрозуміло точно, що Кремль не витрачатиме кошти на стабілізацію своєї економіки в торішніх розмірах.