Командир Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор" Андрій Стемпіцький вважає, що українська армія не буде вести наступальних операцій, а бойовики обстрілюють українські позиції, щоб знати чи зможуть просуватись далі. Про це він розповів в інтерв'ю "Знай".

- В останній місяць бойовики постійно обстрілюють українські позиції майже по всій лінії фронту. Це розвідка перед наступом?

- Це наслідок поступливої політики до терористів. Не думаю, що це повноцінний наступ, швидше, розвідка перед боєм. Розвідка, щоб зрозуміти, чи можна просуватись далі чи ні. Дивляться на політичну реакцію, дії військових. Взагалі-то перешкод для наступу у них нема. Наймотивованіші добровольчі підрозділи відвели із передової. "Правий сектор" під час активізації був на позиціях біля села Старогнатівка.

Мали три загиблих і шістьох поранених. Потім нас відвели. Армія стоїть згідно Мінських домовленостей, наступальних дій з нашого боку не передбачено. За таких умов від бойовиків можна очікувати чого завгодно. Хоча коли вони обстрілювали наші позиції — з нашого боку працювала артилерія, бойовикам дали по зубам.
Мінські домовленості у нас виконуються в односторонньому порядку. А нас, добровольців, цікавить максимально винищити ворогів і максимально взяти під контроль кожен сантиметр української землі. Ми не ставимо питання "яке село має бути під ДНР, а яке не має бути". Все має бути під українською владою до кордону з Росією.

- Думаєте, українська армія зможе наступати? Та й суспільство від війни теж втомилося.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- Люди втомились не від війни в цілому, а від такої війни. Це велика різниця. Люди виснажені матеріально, морально, психологічно. Так само і бійці на фронті. Воїн іде на війну, щоб воювати і здобувати перемогу.

Читайте також: "Усе, що каже Москаль про Правий сектор - брехня" - Стемпіцький

А коли по ньому стріляють, а він точно знає, що ніколи не піде у наступ, то в нього нема особливого бажання сидіти в окопі, впіймати міну і стати інвалідом. Потім влада дивується, що так тяжко йде мобілізація. А хто хоче брати участь у такій дурні?

- Таке моральне й психологічне виснаження ще довго триватиме?

- Ну, от в Придністров'ї це триває 20 років. Так, у них нема активної фази війни, але є відірваний шматок держави і присутність російської армії. А це дестабілізація регіону, що й потрібно Росії.

- Коли Росія може піти хоча би із Донбасу?

- Треба у Президента спитати. Він обіцяв за кілька тижнів закінчити АТО, тому має бути в курсі. Спрогнозувати такі речі дуже складно, бо на це впливає багато факторів, в тому числі політична воля.

- Вірите, що окуповані Росією території ще стануть українськими?

- Якби не вірили б - не стояли б. Неважливо, які люди живуть там зараз. Все рівно це частина української держави. Якщо комусь не подобається, що там Україна - він збирається і їде звідти. Навіть якщо не хоче їхати - це не означає, що маємо віддавати нашу територію.

В тому числі, й Крим. Зруйнована інфраструктура — це справа часу, вона відновиться. Щодо людей, то частина з них, неідейних, вже настільки виснажені, що їм вже все рівно де жити. Вже всі там зрозуміли повноту щастя "русского мира" і питання Донбасу вже не в людях. Вони там мало на що впливають. Так само як і більшість ополченців. Там керує Росія.

- Влада каже, що за півтора року війни загинуло близько двох тисяч військових. Але є думка, що цифри можуть бути на порядок вищі.

- Лисенко каже, що от сьогодні в нас ніхто не загинув, п'ять поранених. Завтра каже: "сьогодні один загиблий, сім поранених". Паралельно вояки у соцмеражах пишуть: сьогодні загинув наш побратим такий-то. Різниця відчувається. Не можу оцінити кількість загиблих, але це точно більше, ніж офіційно заявляє Генштаб.
Особисто у нас загинуло близько 40 людей. Це не багато, враховуючи те, що ми місяцями стояли у найгарячіших точках. Це Піски, Донецький аеропорт. Маємо двох полонених, переломані-перестріляні. В одного на руці був виколотий тризуб, то випалили і здерли шкіру в тому місці. Торік нашим двом воякам розпороли животи і викинули в річку.

- У липні "Правий сектор" прославився стріляниною у мирному Мукачевому. З десяток ваших бійців, які брали участь у конфлікті, переховуються досі.

- Інтуїція підказує мені, що з ними все добре. У тому конфлікті влада фактично одноосібно звинуватила нас. А друга сторона конфлікту, той же депутат Михайло Ланьо, який теж був на зустрічі, спокійно їздить собі за кордон. На нього у влади нічого нема.

Читайте також: Замголови лікарні Мечникова пішов на фронт у "Правий сектор" (фото)

Так само й колишній начальник закарпатської міліції Шаранич, після цього пішов працювати у Київ. Хоча як мінімум мав бути відсторонений від роботи на час розлідування. А "Правий сектор" зробили бандитами і терористами. Хоча хлопці по півтора року воюють на Сході. Звісно, ніхто не каже, що вони ангели, але мало бути хоч якесь об'єктивне розслідування. А його нема.

- Нещодавно ви вийшли із політичної партії "Правий сектор". У верхівці структури все гаразд?

-У верхівці структури все гаразд, я є у Правому секторі. Я просто вийшов із політичної партії, бо для себе політичної роботи я не бачу. Це ніяка не сенсація. Не хочу бути там, де користі не приношу. Правий сектор це не тільки партія, а національно-визвольний рух.