Верховна Рада в першому читанні схвалила президентський законопроект про внесення змін до Конституції. "За" голосували представники Блоку Порошенка, "Народного фронту" і "Опоблоку". "Проти" - фракції "Самопомочі", Радикальної партії та "Батьківщини".

Після голосування відбулися сутички між протестуючими та міліцією. В результаті вибуху більше 100 людей отримали поранення, троє нацгвардійців померли.

Про причини такого голосування та наслідки сутичок під парламентом для "Знай" говорить громадський діяч та співзасновник батальйону "Свята Марія" Дмитро Корчинський.

- Чому "Опоблок" голосує в унісон з президентською партією, а коаліційні фракції проти?

- Президенту, який був ініціатором змін до Конституції, легше працювати з "Опозиційними блоком", ніж з трьома фракціями коаліції, які не підтримали його зміни до Основного Закону. Думаю, проголосували б усі фракції коаліції, якби президент йшов на домовленості. Та з ними на домовленості він не пішов, тоді як з "Опоблокм" домовився. Розплатою за голосування в Раді стануть вибори в Маріуполі, Лисичанську та інших містах прифронтової зони. Себто, це все віддається на поживу "Опоблоку".

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Читайте також: "Осінню на Україну чекає фестиваль популізму, але не Майдан" - політолог Чижов

- "Опоблок" дешевші вимоги робить?

- Не думаю, що дешевше, але АП з ними працювати простіше. Якщо ти співпрацюєш по бізнесу з певними людьми, легше домовлятись і по політичній лінії.

- Як події під Радою відіграють політичні сили?

- Самі події звичайні – б'ються з поліцією у всьому світі. Тут нічого не трапилось. А ось вибух, який стався – це зробив або ворог, або ідіот. Річ дуже кепська, бо дає владі підстави тиснути на протестні рухи, волонтерів і добровольчі батальйони. Звісно, прикро, що постраждали люди.

- Чи зможе на кінець осенні президент зібрати 300 голосів для змін до Конституції?

- Це ще доволі багато часу, передбачити важко. Але судячи по теперішній ситуації - зможе.

Читайте також: Україна - інструмент, яким знімуть скальп з Росії - політолог

- Аргумент президента полягає в тому, що зміни до Конституції необхідні для збереження тиску Європи і США на Москву. Тому суспільство має проковтнути, так чи інакше, ці зміни.

- Аргумент хороший, але бачимо, що наші союзники не сильно налаштовані на продовження санкцій. Заспокоєння на фронті дає їм привід для пом'якшення санкцій. Українська дипломатія працює на консервування ситуації. Хочуть досягнути припинення вогню, а не повернення територій.

Тут двояка ситуація. З одного боку, ми не готові до повномасштабного конфлікту з РФ. З іншого боку, припинення вогню дає підстави для зняття санкцій і посилення нашого ворога.