Військовий експерт Олексій Арестович поділився власними думками з приводу вчорашнього голосування у Верховній раді щодо поправок до Конституції та події, що відбулися під її стінами.

- Вчора у Верховній Раді відбулося голосування за зміни, яке розбурхало суспільство і призвело до кровопролиття. Що ж такого сталося?

- Нічого особливого - у нас є Мінські угоди, які ми погодилися виконувати. І дані поправки до Конституції - частина цих угод. Вчорашній день продемонстрував, що в Раді сформувалася широка коаліція від "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту". Вони перейшли в улюблену народну гру під назвою "ширка".

- Але разом з Порошенком пішов "Опозиційний блок" - такого просто не очікували. А ось "Батьківщина" і радикали виступили проти!

Читайте також: Вакарчук передав для поранених під Радою 200 тис. грн.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

- Справа в тому, що у "Опозиційного блоку" ніколи не було проблем з Порошенком. Він був засновником "Партії Регіонів", яка тепер стала Оппоблоком. Подивіться, хто у нього начальник штабу по Києву, хто увійшов до політичної ради "БПП" і "Удару" - це ж регіонали. Вже не секрет, що в ніч перед виборами Петро Порошенко замінив порядку 40 голів комісій незаконним шляхом тільки для того, щоб провести "регіоналів" у Раду. Зараз "Народний фронт" поглинений "Блоком Петра Порошенка", йде стандартний український процес злиття і поглинання. І що б там не говорили про Україну, як про парламентську державу - всі самі прекрасно бачать і розуміють, що роль Президента у нас ключова. "Народний фронт" починав вельми впевнено, вони виграли в уряду голоси під час парламентських виборів, але зараз остаточно злилися під "БПП".

- Які наслідки такого політичного пасьянсу?

- Порошенко поволі перетворюється на Януковича. А Януковича ми вже проходили.

- У зв'язку з такими розкладами, вчора був конфлікт політичних сил і силовиків під Радою. Чи можлива подальша ескалація конфлікту?

- Думаю, що вона буде, але не відразу. Десь восени, ближче до місцевих виборів. Або ж після них - деякі політичні сили і народ просто доб'є ситуація з місцевими виборами. Тоді й трапиться новий виток конфлікту.

- Чи можна говорити про третій Майдані восени?

- Не думаю, що це буде Майдан. Але третього етапу революції чекати варто.

- Вчора внаслідок конфлікту загинула людина, сьогодні в лікарні померли ще двоє ...

- Я дивився відео. Дуже сумно, коли гинуть люди. Я на 97% впевнений, що це вина влади. Саме вона допустила подібне, поставила молодих строковиків в оточення. І найголовніше - зараз влада почне вмочувати пальці в кров загиблих і бруднити ними всіх навколо - тих, хто намагається її критикувати, тих, хто спробує нагадати владі про Дебальцеве і Іловайськ, про Мінські угоди. Всім будуть тикати загиблими солдатами.

- Багато користувачів соціальних мереж розділилися в думці - одні звинувачують "Свободу", інші підтримують, треті заявляють, що вчорашньою акцією партія знищила свій рейтинг. Що насправді?

Читпайте також: Третій нацгвардієць помер від осколкового поранення головного мозку

- Соціальні мережі не відображають думки більшості - це дуже мала частина електорату. Насправді, невідомо, що буде далі. У політиці є єдиний гріх - бути непомітним. А чорний піар - це теж піар. Навіть якщо "Свобода" просяде, через час рейтинг може знову-таки підскочити. Всі чекають змін і їх отримують.

- У переддень осіннього протистояння, що найкраще зробити пересічному громадянину, який втомився від війни і політики?

- Виробляти правильну точку зору - лише це зараз стабілізує. Ну, і вчитися жити в умовах революції. У нас революція йде вже 10 років - з першого Майдану. Її завдання - привести українську державу відповідно з українським суспільством, бо суспільство випереджає державу, як мінімум років на 15-20. І цей баланс все-таки вирівнюється. Має змінитися чотири покоління революціонерів. Зараз у нас друге покоління розбирається з першим, через кілька років буде вже третє покоління - воно підчистить систему і закладе основи для кардинальних реформ. А вже реальні реформи проведе четверте покоління.

- Тобто, не потрібно боятися змін?

- Для цього немає причини. Уже не буде революцій з масовими вбивствами і спалюванням будинків - це було на початку двадцятого століття. Сьогоднішні революції - це, як у випадку з Майданом. На Майдані йде революція, а в сусідньому парку мами з колясками гуляють. Важливий аспект - НАТО і Захід нас не залишать. Вони будуть утримувати нас на плаву, як засіб проти Росії. Так що катастрофи не передбачається.