Радикальна партія Олега Ляшка оголосила про свій вихід із демократичної коаліції і переході в опозицію. Сталося це після голосування за зміни до Конституції України, за які проголосував й "Опозиційний блок". 1 вересня пізно ввечері Олег Ляшко біля Адміністрації Президента вимагав зустрічі із Петром Порошенком.

Мотивував це фактом побиття свого однопартійця Юрія Чижмаря начебто депутатом від БПП Олегом Барною. Хотів поговорити про "припинення нападів і репресії проти опозиційних народних депутатів". Чого насправді хоче Олег Ляшко, чому першим вийшов із демократичної коалції, в інтерв'ю "Знай" пояснив політолог Олексій Якубін.

- За майже два місяці перед місцевими виборами Олег Ляшко вийшов із коаліції. Чому?

- Причина тут достатньо проста: Ляшко просто хоче розіграти карту опозиційності перед місцевими виборами і ймовірними перевиборами до Верховної Ради. Бо у Президента наразі нема 300 голосів, щоб проголосувати за зміни до Конституції у другому читанні. Він скоріш за все буде змушений розпустити Верховну Раду.

Вихід Ляшка з коаліції — це спроба показати, що спражньою опозицією, не дивлячись на Опозиційний блок, є саме партія Олега Ляшка. Таким чином намагається зайняти дещо пусту нішу опозиції і випередити ту ж Юлію Тимошенко або "Самопоміч". Мовляв, той, хто не задоволений діями уряду, голосуйте не за Опозиційний блок, а за нас, як за справжню опозицію.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

- Тобто, Ляшко далі грає у популізм?

- У даному випадку Ляшко першим вирішив зайняти опозиційну нішу. Адже соціологічні дані по рівню довіри до Верховної Ради, Кабміну, Президента, зараз насправді демонструють антирейтинг. Значна частина громадян розчаровані соціально-економічною політикою.

Читайте також: "Радикали" письмово підтвердили бажання вийти з коаліції

Тому Ляшко не хоче втрачати електоральні рейтинги, а навпаки збільшити. Колись це добре давалось партії Юлії Тимошенко, а тепер Ляшко вирішив її випередити.

- На що це вплине у найближчий місяць?

- Ляшко у своїй передвиборчій компанії буде активно використовувати негатив, який є до діючої влади. До речі, частиною якої він був і є, бо поки що лише формально вийшов з коаліції.

На основі цього негативу він підніматиме власний рейтинг на місцях і тим самим може збільшити кількість своїх партійців, які пройдуть до органів місцевої влади.

- Не дивлячись на вихід Ляшка, коаліція збереглася. На скільки можливі перевибори до Верховної Ради?

- Коаліція буде зберігатися. Навіть зараз чисто формально вона має достатню кількість голосів, десь 275, щоб продовжувати своє існування. Навіть якби вийшла "Самопоміч" коаліція все рівно мала б достатню кількість голосів.

Перевибори можливі не зараз, а ближче до зими, коли буде голосування у другому читанні за зміни до Конституції. Якщо вони не пройдуть — це означатиме розпад коаліції. Де-факто тріщини є і так, бо частина партій, які не вийшли із коаліції, ведуть себе як опозиційні партії.

Критикують уряд, не голосують як всі, мають власну думку з того чи іншого приводу. Тому вибори до Ради дуже ймовірні.

- Неприязнь між Ляшком і Петром Порошенко триває кілька місяців. Президент через ГПУ намагається приборкати "радикалів", ті у свою чергу критикують його політику. Через що поміж ними виник конфлікт?

- Олег Ляшко почав працювати із Коломойським, звідки отримує фінансову і медійну підтримку. Тому цей конфлікт поміж Коломойським і Порошенком. Раніше Коломойський фінансував не лише Радикальну партію, а й "Самопоміч" і частково навіть партію "Свобода".

Минулого тижня у Львівській міській раді створили фракцію "УКРОПу", куди ввійшла частина людей зі "Свободи". "УКРОП" — це політичний проект Коломойського. Ті ж самі зміни до Конституції — насправді боротьба поміж силами, що більш-менш підтримують Порошенка і тими, хто підтримує Коломойського.

Йде посилення внутрішньо-олігархічної боротьби й протистояння між ними за контролем ресурсів. У Кломойського вбачають, що зміни до Конституції призведуть до посилення групи і влади Порошенка. Там справді є речі, які збільшують повноваження Президента на вертикаль влади. В тому числі на місцях.

Читайте також: Мустафа Найєм заговорив про дострокові вибори Ради

Наприклад, через той же інститут перфекту, можливість зупиняти рішення місцевих органів влади. Зникає поняття територіальних громад, що призведе до того, що землями й надрами формально володітимуть не вони, а місцеві чиновники. Це відкриває шлях до дерибану землі й надрів.

Саме за це і йде боротьба. Тому групи Коломойського роблять все для того, щоб група Порошенка не змогла отримати можливість контролювати ці ресурси. Хоча перед громадянами риторика така, що їх не влаштовує "особливий статус Донбасу".