Фірма "народного мера" Севастополя Олексія Чалого "Таврида Електрик" , не зважаючи на анексію Криму, продовжує функціонувати у Києві. Про це пишуть користувачі у соціальних мережах.

"Знай" з'ясував подробиці скандалу.

Електрик і політик

Олексій Чалий до "кримської весни" був підприємцем та вченим. 1983 року він закінчив Севастопольський приладобудувальний інститут за спеціальністю "Технічна кібернетика, автоматика та телемеханіка", за кілька років захисти кандидатську дисертацію, а в 1997 році – докторську.

На той час Чалому пророкували хорошу кар'єру та навіть запрошували на роботу за кордон. Під час навчання він почав працювати в лабораторії електричних апаратів при ВУЗі, котру й очолив у 1988 році.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

А вже в 1990 Чалий перейменував лабораторію на науково-виробниче підприємство "Таврида Електрик" та став повноцінним власником інститутської лабораторії.

Фірма почала випускати розробку самого Чалого – інтелектуальні вакуумні вимикачі. На сайті компанії зазначено, що на сьогодні фірма "Таврида Електрик Україна" є одним з найбільших виробників вакуумного коммутаційного обладнання в Україні – його застосовують в електричних мережах.

Сам Олексій Чалий є ведучим вченим в області електроприладобудування і фізики низькотемпературної плазми. У Вікіпедії вказано, що Чалий - автор більш ніж 30 винаходів та 52 наукових праць, ініціатор створення спеціальності "Прикладна математика та фізика", котру зараз викладають у фізико-технічних ВУЗах Росії.

З 1990 по 2014 роки фірма "Таврида-Електрик" створила ряд філіалів та представництв – зараз філіали та дочірні компанії працюють в Україні, Польші, Естонії, Румунії, Литві, Західній Європі та США.

Мільйонер-сепаратист

Чому в 2014 році видатний учений та бізнесмен вирішив податися у політику – ніхто не знає. Олексія Чалого "народним мером" Севастополя частина проросійськи налаштованих кримчан вибрала прямо на мітингу у центрі міста.

В 2013-ом Чалий зробив декілька заяв, у яких різко висловився стосовно ступу України до Евросоюзу. Підприємець закликав громадськість Севастополя звернутися до Януковича з проханням не підписувати Асоціацію з ЄС. У січні та лютому Олексій Чалий виступає на кримському телебаченні, де висловлює проросійські погляди.

Читайте також: Нові санкції США щодо Росії набули чинності

Вже 18 березня, після так званого кримського "референдуму", Чалий разом зі своїми спільниками – Володимиром Костянтиновим та Сергієм Аксьоновим підписують з Путіним у Кремлі договір про входження Криму до Російської Федерації.

Весна для "Тавриди"

Російські журналісти відразу ж зацікавилися незвичайним сепаратистом-мільйонером та його бізнесом. Виявилося, що до "кримської весни" він був не публічною людиною. Приятель Чалого колишній нардеп Вадим Колісниченко пояснив російським журналістам – компанія Чалого закрита.

Проте російські журналісти виявили, що лише дві російські компанії, які входять до "Таврида Електрик" за минулий рік отримали виручку у сумі 5 мільярдів рублів, а центральний офіс компанії зареєстрований у Швейцарії.

Ще на початку 2000-их років бізнесмен виводив свої активи у Росію через конфлікти з українською владою. Сьогодні 7 з 8 заводів "Тавриди" знаходяться у Росії.

У 2003-му році фахівці компанії винайшли прилад, котрий дозволяє не відключати усю лінію електромереж при ушкодженнях, а лише ізолювати ушкоджену ділянку. За обсягу виробництва "Таврида Електрик" вийшла на перше місце по обсягу виробництва вакуумних вимикачів і увійшла в трійку світових лідерів. За окремими позиціями товарів корпорації Чалого, аналогів у світі немає.

Після анексії Криму імя Олексія Чалого потрапило до санкційних списків США та ЄС. Проте туди не потрапила його компанія. За словами "народного мера" свою компанію у Києві він продав за декілька днів до запровадження санкцій. Ім'я нового власника він не розголошує.

Російські журналісти розкопали той факт, що до анексії Криму співвласниками ЗАО "Таврида- Електрик" був Олексій Чалий та Микола Корнев. У березні структура власності транснаціонального холдингу дійсно змінилась: 99,99% акцій стали належати швейцарському холдингу Tavrida Electric Holding AG, власники якого невідомі.

Це підприємство напряму зв'язують з Чалим, якій вирішив таким чином обійти санкції. 17 березня минулого року ЄС заборонив Чалому в'їзд на свою територію та заморозив його активи на своїй території. Але 10 квітня представники Tavrida Electric Holding AG приймали участь в міжнародні виставці у Ганновері, що викликало скандал. Хоча народний мер Севастополя не був присутнім на виставці, проте компанію Tavrida Electric Holding AG тісно повязали з іменем Олексія Чалого.

Читайте за темою: Євросоюз продовжив санкції проти Криму ще на рік

Фірму продав, грошей нема?

У біографії Олексія Чалого у Вікіпедії вказано, що закордонним бізнесом "Тавриди" займається її дочірнє підприємство, котре розташоване у Швейцарії.

Зв'язок Чалого з невідомою швейцарською фірмою підтверджують і у естонській пресі. Єстонська поліція заморозила майно компанії, яка функціонувала на її території. У офіційному повідомленні було сказано, що заморозили активи двох фірм Олексія Чалого - AS Tavrida Electric Export и Tavrida Electric Holding AG.

Американські та російські журналісти попросили Чалого продемонструвати папери про купівлю-продаж компанії, проте він відмовився. У декларації про доходи Чалий зазначив, що минулого року заробив 15,2 млн. рублів, проте велика компанія не могла скільки коштувати. Як пояснив Чалий – факт продажу бізнесу ще не означає факту надходження коштів.

В українському офісі компанії від усіх коментарів відмовляються. У березні 2014 року фірма пройшла перереєстрацію у Києві. На сайті компанії вказано, що її генеральним директором є Павло Петров.