Донбаські бойовики у рази зменшили кількість обстрілів позицій українських сил АТО. Лише вчора ввечері, 14 вересня, були зафіксовані хаотичні обстріли в артемівському напрямку в районі села Майорське. Близько шостої вечора бойовики двічі вели вогонь із крупнокаліберних кулеметів, гранатометів і стрілкової зброї. Доти були дні, коли бойовики дотримувались перемир'я повністю.

- Росія і підтримувані нею Донецьк і Луганськ, не виконують нічого, починаючи з безпеки. Зараз вони спеціально створюють вигляд, що безпековий тег просувається краще і на основі цього хочуть отримати нову динаміку у просуванні своїх інтересів в політичній сфері.

Так ніколи не буде. Мінські угоди - це загальне комплексне бачення. В ньому є деескалація і стабілізація. Маємо комплексно просуватися в напрямку врегулювання. Врегулювання для мене означає встановлення правового поля на Донбасі і повернення до нормального життя.

Коли люди відчують, що Україна повернулась - тоді у нас і є врегулювання. До кінця року маємо виконати Мінські угоди і повернути собі контроль над кордонами, - каже Міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Читайте також: Припинення вогню - не те ж саме, що мир - екс-держсекретар США

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

- Встановлення режиму тиші — велике досягнення, яке зберігає життя українських воїнів. За кілька діб у нас нульові втрати на фронті. Ці нулі по всім секторам обстрілів — це те, що Україна вистраждала протягом півтора року, - додає Президент Петро Порошенко.

Чи справді до кінця року Україна поверне собі контроль над кордоном і з чим пов'язане хитке затишшя на Донбасі в інтерв'ю "Знай" розповів публіцист Віталій Портніков.

- Путін їде до Генерального секретаря ООН і йому не потрібні якісь військові дії на Донбасі. Але є ще такий важливий момент, що у Росії нині перемагає та партія в оточенні Путіна, яка бере курс на внутрішню дестабілізацію України. Таких елементів нині бачимо дуже багато.

І будемо бачити ще більше. Це і громадська думка, яка буде спрямована проти української влади. На виборах будуть певні дії, і активізація певних елементів, які будуть говорити про зраду і знищення української держави. Це зараз головний напрямок. Внутрішня дестабілізація це навіть більш небезпечніше, бо дозволяє принаймі гальмувати збільшення санкційного вантажу на Росію.

Поза цим треба сказати, що ми знаходимось в стадії ерозії російської держави. У Росії зараз, окрім Донбасу і так багато викликів. По-перше, економічні. Золотовалютні ресурси на сьогодні не дозволяють підтримувати курс рубля адміністративними методами і він повністю залежить від ціни на нафту. А ціна на нафту повністю знаходиться у волатильному стані.

Читайте також: Снайпери терористів атакували бійців АТО на Артемівському напрямку

Це не дозволяє робити прогнози на наповнення російського бюджету. Третє — це Близький Схід, де будуть дійсно досить серйозні проблеми. Тут багато хто не розуміє, що Асад для Путіна, насправді, реальний союзник. Якщо він допустить його повалення або силами Ісламської держави, або силами ісламської опозиції, він таким чином продемонструє, що на нього не варто сподіватися.

Це буде сигнал не тільки для Близького Сходу, а й для пострадянського простору. Тому Путін братиме участь у цій війні, бо немає вибору з цієї авторитарної логіки. І це теж не дозволяє йому діяти на кілька фронтів відразу.

- Клімкін каже, що до кінця року маємо повернути контроль над кордоном. Наскільки це реально?

- Це залежить не стільки від нас, як від Росії. Ми можемо виконати угоди до кінця року, але чи буде готова Росія повертати нам у цій ситуації контроль над кордонами, в мене є дуже великі сумніви.