Від початку цього тижня активісти за ініціативою лідерів кримських татар розпочали блокувати шляхи, що ведуть з України до Криму, не пускаючи фури з харчами. Активісти називають цю акцію "громадянською блокадою". Так хочуть привернути увагу до утисків кримських татар в анексованому Криму.

Про значення та цілі блокади розповідає для "Знай" політик Тарас Чорновіл.

- Які цілі влади та Меджлісу в цій блокаді?

- Поки що блокада не повна. Є часткова торгівельна блокада, яка не поширюється на постачання енергоносіїв. Від кримських татар є вимога – припинення репресій на півострові і зупинка кримінальних справ. Це антирепресивна акція, яка не заводить сторони в глухий кут.

Читайте також: На кримських контрабандистів заведуть кримінальні справи

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- Чому?

- Якби була вимога щодо повернення півострову, обидві сторони опинилися б в складній ситуації. Всім зрозуміло, що Крим треба вертати за фактом дестабілізації Росії. Без цього починати пряму війну з Кремлем для себе дорожче. Тому кримські татари ставлять конкретні завдання. Водночас, такі акції мають припинити контрабанду та хабарництво.

- Росія припинить репресії проти кримських татар?

Думаю, що ні. З іншого боку, блокаду можна продовжувати дуже довго.

- Яка роль держави?

Лідери Меджлісу вже підтвердили узгодження акції з президентом і прем'єром. Але блокада не може бути зроблена силами держави. Чому? Бо є загроза відповіді з боку РФ - починаючи від терактів і закінчуючи атакою на Чонгар. Тому держава не бере прямої участі в цій акції, але вона її толерує і створює необхідні умови. Держави ніби в тіні.

Читайте також: Енергетична блокада Криму може початися у жовтні - Чубаров

- Так Києву зручно?

- Так. І, можливо, це ще й ефективніше. Думаю, якщо б блокаду робили українські митники, то кількість фур на Крим зменшилась на третину, а розміри хабарів виросли. А кримськотатарські активісти хабарі не беруть.

- Рефат Чубаров заявив про можливість енергетичної блокади в жовтні. Водночас, в жовтні Газпром має відновити поставки газу в Україну. Наскільки блока Криму пов'язана з великим енергетичним протистоянням?

- Думаю, що це особисте побажання Рефата Чубарова. Якщо підтримка Києва по блокуванню транспортних потоків читається відверто, то енергетичне питання складніше. Не будуть же кримські татари підривати стовпи. Таке рішення приймає держава. Але тут удар у відповідь зробить Росія, будуть санкції в енергетичній сфері, які зроблять нам цієї зими дуже боляче.

Зрозуміло, що електроенергію для Криму треба перекривати. Та чи готові ми мерзнути? У свій час, Кремль значно скоротив постачання електрики Молдові, коли та обрала європейський вектор. Тоді молдавани сиділи в холоді, але не здались. От якщо б ми обрали такий варіант, то ті, хто зараз кричить про перекриття електрики Криму, кричали б про поганий уряд і президента, які не можуть обігріти квартири українців. Ляшко, "Самопоміч" і "Свобода" включать популізм на всю, тому Порошенко і Яценюк не можуть йти на такі різки кроки.