Представники "ЛНР" та "ДНР" у Тристоронній контактній групі в Мінську наполягають на тому, що внутрішньо переміщені особи не мають право голосувати на місцевих виборах в жовтні 2015. Про це розповів представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний в ефірі hromadske.tv.

"Вони наполягають на тому, що голосувати мають тільки ті, хто сьогодні проживає на відповідній території, а не ті, хто виїхав", - зазначив Безсмертний.

У відповідності до документів ООН, Україна зобов'язана як держава забезпечити переселенцям це активне й пасивне право.

Читайте також: Перейменування вулиць не завадить проголосувати на виборах – ЦВК

"Українська держава зобов'язана забезпечити їм реалізацію прав, але як забезпечити при нинішній ситуаціі, коли та сторона каже, що вони не мають прав ні голосувати, ні кандидувати", - розповів дипломат.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За даними управління верховного комісара ООН з питань біженців 1 мільйон 438 тисяч виїхали з Донбасу на контрольовані Україною території за час конфлікту. 390 тисяч переселились в інші держави, передусім, у Росію.

Роман Безсмертний також вважає, що вибори на окупованих територіях відбудуться не за законом України. "Зараз ситуація виглядає таким чином, що вибори будуть, й очевидно, що вони будуть не за законом Україин. Я не сумніваюсь, що вони ці вибори проведуть. Їх ніхто не визнає", - спрогнозував Безсмертний.

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2015 року. Згідно із законом про місцеві вибори, який Верховна Рада ухвалила 15 липня, право голосу надається лише членам територіальних громад. Оскільки переселенці є поза межами населеного пункту, в якому прописані, то й голосувати на новому місці не зможуть.