Дружина найстарішого з "політичних ув'язнених" у РФ розповіла, чому чоловік не хоче, щоб родичі приїжджали до нього в тюрму - боїться, що український пенсіонер "візьме на себе" провину.

Сьогодні, 5 жовтня в Мосгорсуді розпочався судовий процес проти українця 73-річного Юрія Солошенка. Торік влітку він поїхав у гості до приятеля. Але замість зустрічі потрапив у тюрму "Лєфортово". Екс-директора полтавського оборонного заводу "Знамя" звинуватили у "шпигунстві". В Полтаві у Юрія Даниловича залишилася дружина, двоє дорослих синів, онуки.

Читайте також: У Москві судять пенсіонера з Полтави за шпигунство

"Юрій Данилович поїхав у гості до старого приятеля. А той його зрадив. Чоловіка схопили і звинуватили. . Деталей справи ми не знаємо. Спочатку до нього з передачами їздив молодший син. Але Юрій Данилович просить, щоб взагалі ніхто не їздив. Боїться, що теж можуть схопити. Ми пересилаємо йому щомісяця 3 тис. російських рублів, ще посилки. Також, купують необхідне слідчий та адвокат", - розповідає дружина Вікторія Миколаївна.

Вона додає, що листи від чоловіка йдуть близько місяця. Тому про те, що сьогодні буде суд, дізналася від нас.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Йому нема в чому зізнаватися, бо він не шпигун. Але в одному з останніх листів написав, що простіше все ж таки буде взяти провину на себе. А за зізнання може загрожувати і двадцять років тюрми. Певно його вже так "запресували", - каже жінка. – Я вибачаюся за жаргон. Але адвокати там заангажовані. Розраховувати на справедливість дуже важко. Може, хапають людей, аби потім обмінювати. А може, хтось собі так на погони "заробляє". Ми писали листи уповноваженій з прав людини Валерії Лутковській, міністру закордонних справ Павлу Клімкіну, Петру Порошенко. Навіть Медведчуку, бо кажуть, що у нього є хороші зв'язки у Росії. Путіну писали, але все марно. На те, аби чоловіка звільнили, потрібна політична воля".

Вікторія Миколаївна каже, що консул навіщав Юрія Даниловича у тюрмі.

"Сказав, що необхідна госпіталізація, аби обстежили та пролікували. У мого чоловіка серйозні проблеми із серцем. Але він відмовився. Боїться, що перебування в шпиталі затягне процес. Хоче, аби все швидше закінчилося. У нас вже навіть на адвокатів гроші закінчилися. То чоловік у листах до чиновників просить надати безкоштовного захисника", - уточнює дружина.

Вона каже, що дуже уважно дивилася зустріч "норманської четвірки" у Парижі. Там Порошенко говорив про те, що не тільки Надію Савченко, а й всіх політичних заручників потрібно відпустити. Тому полтавчанка дуже сподівається, що побачить чоловіка вдома.

"Зараз говорять, що в Україні хочуть відродити військовий потенціал. То Юрій Данилович має дуже великій досвід і міг би в цьому здорово допомогти країні. Він колись закінчив у Харкові Інститут радіоелектроніки. Після того пішов інженером на наш завод. Пропрацював там 48 років. Три роки тому пішов на пенсію. Тоді й здоров'я вже не дозволяло працювати", - пригадує Вікторія Миколаївна.

П'ять років тому в інтерв'ю полтавській пресі Юрій Солошенко розповідав про те, чим займався завод. Вони виготовляли радіоелектронне озброєння та радіолокаційні станції. Це – системи "Оса", "Бук", "Тор", "Тунгуска". І за чутками, прем'єр-міністр Микола Азаров навіть пообіцяв своєму (на той момент) колезі Володимиру Путину продати РФ декілька оборонних підприємств. До списку потрапив і полтавський завод "Знамя". Можливо, саме із цим пов'язана справа українського "шпигуна".