Судовий процес у справі 73-річного пенсіонера з Полтави проходить в понеділок, 5 жовтня, в Московському міському суді. Юрій Солошенко - найстарший у списку "українських політв'язнів", яких, за твердженням МЗС України, утримують в російських в'язницях за політичними звинуваченнями.

ФСБ звинуватила Солошенка в шпигунстві проти Росії. За це йому, згідно зі статтею 276 кримінального кодексу, загрожує від 10 до 20 років тюремного ув'язнення. Суд розгляне справу в закритому режимі, без попередніх слухань і одразу по суті, повідомляє ВВС.

Протягом десятків років Солошенко був директором полтавського заводу "Знамя" - частини оборонного комплексу СРСР, який виробляв електровакуумні компоненти для радіоелектронної зброї. Після розпаду Радянського Союзу керівництво заводу підтримувало його роботу, в основному, за рахунок замовлень Росії.

У 2010 році Юрій Солошенко вийшов на пенсію, а завод "Знамя", за даними української преси, занепав і майже закрився.

Претензій до діяльності Солошенка на посту директора російські спецслужби не пред'являли. Його заарештували 5 серпня 2014 року, коли він приїхав до столиці Росії на один день. Це було під час загострення відносин між Москвою та Києвом.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як стало відомо з його розповіді рідним, Юрій Солошенко поїхав до Москви на запрошення свого давнього російського колеги по роботі в "оборонці" - щоб за винагороду провести тестування якогось устаткування. У Москві Юрія Солошенка одразу затримали співробітники ФСБ.

Читайте також: Україна ініціює новий "список Магніцького"

Припускають, що московський знайомий спеціально "виманив" екс-директора полтавського заводу до Москви і передав його ФСБ, яка в період загострення відносин Росії з Україною завела серію кримінальних справ на українців за різними звинуваченнями - від екстремізму та участі в чеченській війні на початку 90-х до шпигунства і підготовки терактів.

Сам Юрій Солошенко не визнає себе винним, називає себе патріотом і України, і Росії, і написав численні прохання - у тому числі прохання про помилування, адресоване президенту Росії Володимиру Путіну. Проте до вироку суду помилування в Росії неможливе.