12 жовтня Верховний суд республіки Чечня розпочав розгляд справи затриманих українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Слідчий комітет РФ звинувачує наших громадян у вбивстві російських військових під час Російсько-чеченської війни у 1994-1995 роках. Їм загрожує довічне ув'язнення.

Захисники Миколи Карпюка і Станіслава Клиха кажуть, що їхні підзахисні заперечують усі звинувачення і запевняють, що взагалі не перебували в Чечні у 1994-1995 роках.

"Знай" з'ясував подробиці затримання Миколи Карпюка.

Поїхали до Путіна

Сам Карпюк у листі в Міжнародний суд з прав людини так описав своє затримання:

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

"17 березня 2014 року я був затриманий Російськими спецслужбами на кордоні України та РФ. Спільно з Фурсою Вячеславом та його водієм Ігорем ми їхали до Москви для проведення переговорів з керівництвом РФ. Зустріч організував Фурса. За його словами, знайомі мали особисті зв'язки з Володимиром Путіним. Моя поїздка була узгоджена з керівництвом "Правого сектора".

Після затримання на КПП російського кордону нас трьох відправили в Брянське відділення ФСБ в ізолятор тимчасового утримання. Співробітники ФСБ провели кілька бесід, на яких ми висловилися стосовно нашої поїздки. На одній з таких "зустрічей" був присутній представник АП Росії.

Читайте також: Російські силовики погрожували Карпюку вбити сина - адвокат

20 березня 2014 року, по прибули в місто Есентуки, співробітник слідчого комітету заявив, що я затриманий за підозрою в здійснені злочинів на території РФ в період з 1994 по 2001 рр – зокрема в участі в бойових діях в Чечні. А за 15 днів Фурсу разом з водієм відпустили.

Скелети в шафі "Правого сектору"

Журналіст та колишній голова Консультаційної ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко оприлюднив свою версію того, що сталося.

Після втечі Януковича, керманичі "ПС" вирішили перетворити своє об'єднання на політичну партію, щоб взяти участь у виборах. Але до перегонів допускалися лише ті партії, які проіснували більше року.

За словами Володимира Бойка, простіше було зробити таку маніпуляцію з партією з УНА-УНСО. Її тоді фактично очолював один із засновників "Правого сектору" Микола Карпюк. Але Карпюк – багаторічний УНСОвець, політв'язень часів Кучми – був проти.

"Насправді Карпюк опинився на території Росії не 21, а 17 березня 2014 року. Він був вивезений з України і зданий прямо в руки ФСБ-шників не якимись загадковими шпигунами, а керівником штабу "Правого сектору" в Київській області В'ячеславом Фурсою.

Зрозуміло, що це було зроблено за домовленістю з російською спецслужбою. В такий спосіб ФСБ прибирала Карпюка аби він не заважав реалізації планів РФ в Україні", - пояснив Володимир Бойко.

22 березня відбувся з'їзд, на якому змінили назву партії, а керівником "ПС" обрали Дмитра Яроша.

Чотири версії одного свідка

"Знай" звернувся за коментарем до члена центрального проводу партії "Правий сектор" Андрія Бондаренка.

"Ми з Миколою Карпюком товаришуємо з 1994 року. Знаю його, як людину рішучу та пунктуальну. У "ПС" його зникнення трактують, як викрадення.

На 22 березня ми з ним мали зустріч на 10 годину ранку. Карпюк був відповідальним за політичну складову, тому мною були підготовлені всі папери для Миколи з приводу розвитку партії. Це мали обговорити напередодні з'їзду.

Але 22-го Карпюк не з'явився. Я зателефонував на мобільний. Спочатку дзвінки скидали, а потім відписали російською мовою, щось на зразок "я занят". Ми почали бити на сполох, бо Микола російською ніколи не писав", - згадує Бондаренко.

Андрій припускає – аби Микола Карпюк потрапив на територію Росії – спецслужби могли використати психотропні препарати.

"Після викрадення Карпюка, Вячеслав Фурса чотири рази розповідав про затримання і всі чотири рази версії були різні. Сам Андрій Бондаренко словам колишнього побратима не довіряє, бо зараз Фурса "пристав" до проросійського руху Віктора Медведчука та його батальйонного братства. Саме після того його виключили з лав "ПС".

"Ми проводили акції біля Посольства РФ у Києві та нашого МЗС, написали заяву до міліції, що зник громадянин України. Наші чиновники відправляли запити та ноти до Російської Федерації. Проте там їх ігнорують. А наші слідчі навіть не подали запит до цього часу – чи перетинав автомобіль Фурси державний кордон. Це зробив я. За офіційними даними прикордонної служби – перетинав", - розказав Андрій Бондаренко.

Читайте також: З'явилися несподівані подробиці "чеченської війни" Яценюка

Зараз члени "Правого сектора" шукають свідків на території України, які могли б засвідчити, що під час Чеченської війни Микола був в Україні.

Зв'язатися з Вячеславом Фурсою журналісти так і не змогли.

Дружина Миколи Карпюка Олена зізналась "Знай" що не має інформації, щодо подробиць затримання чоловіка.

"Я взагалі не знала чи живий він чи ні. Зараз спілкуємося тільки через адвокатів. Чоловік заборонив мені їхати на суд у Росію, навіть якщо він там загине", - каже жінка.

За її словами – вона не вірить у причетність "ПС" до викрадення її чоловіка, проте з колишніми побратимами Миколи вона не спілкується.

"Не відчуваємо ніякої моральної підтримки з їхнього боку. Якби Микола був тут – він би не сидів мовчки, доки судять його побратимів", - зізнається Олена.

Від нареченої в СІЗО

Така ж загадкова історія затримання ще одного українця Станіслава Клиха. Йому теж приписують участь у Чеченській війні.

За що у Росії затримали Станіслава Клиха – його мати Тамара Іванівна досі не знає й не розуміє.

"Син ніколи не воював – ні в Україні, ні за кордоном, навіть не був палким прихильником Майдану. Приходив туди всього кілька разів, не перебував ні у яких радикальних угрупуваннях. У столиці Станіслава знають, як історика та журналіста", - каже жінка.

У серпня минулого року Станіслав був затриманий ФСБ.

"У сина була дівчина – Віка. Вона росіянка, з Орла. Кілька разів син їздив до неї. Один раз Віка гостювала в Україні. У серпні 2014 року син планував їхати до дівчини. Виїхав автобусом "Київ-Орел". В дорозі зв'язувався з нами звідти, повідомляв, що дістався міста нормально, зустрівся з Вікою. Але 11 серпня нам на мобільний подзвонив хлопець і повідомив, що наш син затриманий і знаходиться у СІЗО. Друзі з Москви намагалися хоч щось з'ясувати. Неофіційно їм пояснили, що Станіслава затримали за непокору міліції.

Віка нам розповіла, що зустрілася з Стасом. Вони поговорили. Потім син пішов від неї по справах і зник. Одного разу сину дозволили зателефонувати. Він розповів, що не розуміє, за що його затримали – поліцейські увірвались в кімнату в готелі і почали нападати з запитаннями, що він з "Правого сектору", - говорить Тамара Іванівна.

Друзі Клиха розповідають, що більше 20 років тому, ще студентом Київського університету, Станіслав написав заяву на вступ до УНА-УНСО. Проте, на цьому його патріотична активність закінчилась.

У соцмережах роблять припущення, що російські ФСБ-шники дістали старі списки українських націоналістів, куди Клих потрапив випадково, ще у молоді роки.