Засуджений до страти, екс-розвідник ГРУ СРСР, а нині популярний письменник Володимир Резун (під псевдонімом Віктор Суворов) вже понад 30 років живе в Англії, де пише бестселери, що викривають брехню про Другу світову, про злочини влади в СРСР і владу Росії.

Спеціально для "Знай" Володимир Резун дав інтерв'ю з далекого англійського Брістоля по скайпу.

- Як ви вважаєте, чому Росія вирішила почати війну на Донбасі?

- Це все ідеологія. Візьмемо, наприклад, реформацію католицької церкви, яка почалася з одного правильного ченця, який сильно вірив і від того виявив якісь розбіжності в писанні і церковному трактуванні. Так було і зі мною, фанатом комунізму. Вперше я це зрозумів, коли нас в 1968-му році відправили до Чехословаччини. Мій дід все життя був ковалем у селі, в Дніпропетровській області і мені, селянському хлопцеві, було не зрозуміло - чому тут таке гарне життя, а ми намагаємося його опустити, і при цьому називаємо себе визволителями. Тобто, ми робили там в 68-му році те ж, що Росія зараз робить з Україною. Народу Чехословаччини дуже не подобався їх режим, а ми за це пробачити їх не могли і приїхали на танках.

Починаючи з 1917 року, українців просівали через "сито". Спочатку війна, потім голодомор, потім знову війна. Так відсівали думаючих людей. Ось згадайте, яка в Росії була в 2011 або 2012 році демонстрація проти влади. Вийшли люди, поговорили і розійшлися. А українці - вони інші. І це предмет моєї особистої гордості. Україну не просіяли, Україна сказала, що так справа не піде і не пішла з Майдану. З чого я зробив висновок, що український народ прокинувся. У мене зараз є прямі контакти з хлопцями, які воюють в АТО. І я з перших рук знаю, що вони вже навчені і озброєні і загнати їх, як мишей у норки, вже не вийде. І той, хто керує Україною повинен розуміти - люди вже не такі, як були ще три роки тому.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Читайте також: Путін, сволота, здоровий! - психіатр Семен Глузман

- Багато хто передбачає третій Майдан - адже реформи зависли, змін помітно мало.

- Симон Петлюра колись сказав: Україні не так страшні московські воші, як українські гниди. Росія не страшна, вона скоро згниє і розпадеться, як Радянський Союз. А Україні потрібно очищатися від "совка". Щоб запобігти новому Майдану, влада повинна його випередити і вимоги народу виконати. І очистити не тільки верхні ешелони влади, але і нижні.

- А чим може закінчитися третій майдан?

- Повною перемогою народу. Перший Майдан отмайданили і все, другий майдан вже дав відчутні результати - з'явилися добровольчі рухи, волонтери, активісти, люди висловлювали свою думку. Тому, думаю, що третій Майдан дасть ще більш відчутний результат. Колись у Брістолі я спостерігав картину - як величенний самоскид їхав вгору по крижаній дорозі. У нас тут немає жодної прямої вулиці, бо місто старовинне і всі вулички звиваються. На цей самоскид навіть дивитися було моторошно - він дуже потихеньку, на першій передачі, дерся по цій крижаній гірці і розумів, що якщо зупиниться, то його просто затягне назад. Ось на такому самоскиді зараз їде Україна. Зупиниться ми не можемо - або потихеньку вгору, або назад у прірву.

- Чому Росія забрала Крим?

- А це була спроба з палаючого будинку приятеля вкрасти якусь річ. В Україні Майдан, безвладдя, а тут Крим, який можна поцупити. По-моєму, там були плани не тільки на Крим, там були плани "відірвати" все, що по півдню йде. Хлопці себе переоцінили і на цьому зірвалися.

- Зараз на Донбасі перемир'я але чи можливий новий виток війни?

- Будь-яка операція в стилі гоп-стоп може бути успішною, якщо все робити швидко. Якщо операція затягується - успіху тут бути не може. Такі операції, як на Донбасі, повинні бути блискавичними. Путін вже програв Донбас. Можливі якісь ривки, але це від невеликого розуму, це коли вже робити нічого. А ось українській армії слід тримати порох сухим і не розслаблятися.

Читайте також: Закон не дозволяє популяризувати українське мистецтво у світі

- Чи зможе Донбас знову повернутися до складу України?

- А це ситуація, як з невірною дружиною. Захотіла піти до іншого, а він поматросив і кинув. А тепер начебто й раді вже повернутися, а незручно, і "другий" ще на горизонті чимось манить. Якщо Донбас коли-небудь захоче повернутися, потрібно провести всеукраїнський референдум і запитати кожного українця - чи хоче він цього.

- Чому від нас відвернулися ті, хто гарантував нашу безпеку у разі складення ядерної зброї?

- Ми вступили в 21 століття, тому нарікати нічого. Час важкий і допомагати будуть тільки тим, хто сам собі може допомогти. Америка тягнула довго з санкціями, просто тому, що Україна продовжувала торгувати з Росією. Ну, як це так? Чому ми самі собі не можемо допомогти. Я розумію, що Україна слабка, не мала озброєння, але припинити торгувати з агресором можна було б?

- Якісь прогнози на рахунок майбутнього для України маєте?

- Пам'ятаєте гімн Радянського союзу: "Союз непоруший республік вільних згуртувала на віки рідна Русь". От раніше було - Полтава це одне, Львів - зовсім інше, Одеса - третє. А Путін своїми безглуздими діями згуртував всі регіони України в єдине. Так що, думаю, все у України буде нормально - всі вже усвідомили, яка страшна небезпека нам загрожує, встигли забути колишні сварки і відмінності і, навіть, згуртувалися. Так що, українці вже наполовину переможці.

Зараз головне - брати владу в свої руки. Колись у Греції люди збиралися разом в центрі населеного пункту, вирішували свої проблеми. Не потрібно боятися вийти в центр Цюрупинська, Бердичева, Черкас або села Іванівка. Так можна змусити владу слухати свій народ. А якщо не послухають, то такі маленькі Майдани легко переростуть в один великий у Києві. Тільки так ми зможемо змінити наше життя.

- А як щодо прогнозів для Росії?

- Я наполовину російська людина, так як моя мати росіянка. З моєї точки зору в Росії відбулася повна деградація суспільства. У 91-му році саме росіяни вийшли на свій Майдан, і так розпався СРСР. Але з тих пір йде катастрофічна деградація Росії. Люди, що вміють дмати ще в 90-их поїхали. Решта потрапили "на халяву": нафта, газ, якісь заводи, промисловість. Ці "дурні гроші" багатьох засліпили, відучили думати, працювати. У Росії зараз є олігархи і є їх обслуга - механіки, прибиральники, ремонтники, перукарі. І все.

- Які цілі Путіна в Сирії?

- Коли Бог хоче покарати людину, він позбавляє її розуму. Я рік тому передбачав його повалення, але про себе стиснув кулаки, щоб він довше протримався. Якщо Путін піде зараз, він залишиться для народу великим правителем і всі будуть говорити про те, як при ньому добре жили. Якщо він ще побуде на посту - почнуться проблеми з Сирією і тероризмом, нафта вже подешевшала - Саудівська Аравія продає її набагато дешевше, при чому не через трубу, а возить танкерами. Заступаючись за одну силу в Сирії, Путін налаштував проти себе інші сили. Так що нехай ще побуде, нехай опустить Росію до того рівня, де їй місце. Думаю, результати його роботи вже відчутні, а далі буде ще болючіше.