Психіатр і дисидент Семен Глузман очолює Українсько-американське бюро захисту прав людини та Міжнародний медичний реабілітаційний центр жертв війни і тоталітарних режимів, є членом Американського товариства психіатрів, Королівського коледжу. В інтерв'ю "Знай" він поділився власними думками з приводу ситуації в країні.

Ви написали петицію на сайт Президента з вимогою захистити свободу слова і реформувати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Чому?

- Колись я хотів свободи слова в моїй країні, тоді вона називалася Радянським Союзом. А в результаті отримав чималий тюремний термін. Сьогодні я не хочу бачити і слухати тільки те, що пропонує Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Мені не подобається шоу Савіка Шустера, але я можу не дивитися його самостійно. Мені подобається "112-й" канал, незважаючи на явну нелюбов до нього членів Національної ради. І мені не подобається, що Нацрада володіє надмірною зоною компетенції, регламентуючи те, що насправді повинен регламентувати я - телеглядач і радіослухач. Подібною зоною надмірної компетенції володіли радянські психіатри, що ставили діагноз по мальовничому полотну відступників від канонів соцреалізму.

Після цієї петиції на мене образилася моя стара знайома Ольга Герасимюк, але мені плювати.

А чому така нелюбов до шоу Савіка Шустера?

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

- Я був там кілька разів, і бачив, що відбувається після того, як гасяться камери. Ось пам'ятаю, на шоу був Шуфрич і Рудьковський. Перед камерами вони були готові вкусити один одного. Але коли погасили світло, вони почали обійматися, як ні в чому не бувало, дружньо - і це при людях в студії. Думаю: сволота ви.

Читайте також: Наші професори ідіоти. В них не можна лікуватися - психіатр Семен Глузман

Не можу не запитати про Донбас - яке Ваше бачення ситуації?

- У 2003-2005 роках психіатри проводили дослідження по соціально значущим захворюванням. Результати були страшними не по психіатрії, а по соціальним аспектам. Південні регіони, Донбас, а також Харків, Дніпропетровськ показали величезне зростання по алкоголізму, наркоманії, суїциду, депресії, на відміну від центру і заходу України, де збереглися релігійні чинники, сімейні цінності. Україна була умовно розділена на дві частини - в одній зростання асоціальних чинників, в іншій половині все стабільно. Нам би зараз провести ось такі от дослідження. Думаю, Донбас рано чи пізно буде з Україною і нам якось доведеться жити разом.

Це була заздалегідь підготовлена ​​акція. Обробили населення. Тим більше, що ми дуже просто віддали Крим. Адже армії у нас на той момент не було. Ми правильно зробили, що пішли - ми руйнували всі ці роки армію, СБУ ... Думаю, що Донбас був особливим місцем, з ним працювали, не ми - інші. Пам'ятаю, коли в Києві вирішили перейменувати Донецький університет, де навчався Стус. Я сидів зі Стусом, для мене він був важливий. Але Стус не герой тих людей. Донбас неможливо було українізувати, тому його потрібно було русифікувати. Там ніколи не було ненависті до України, там було просто уникнення всього українського - мови, культури. Ось і втрутився Путін.

А навіщо Путіну потрібен Донбас?

- Путіну потрібна Україна. Я пам'ятаю до війни спілкувався з людьми - багато тепло до нього ставилися. Тут була його агентура, йому донесли, що тут варто тільки почати і народ підтримає. І він зважився. Плюс до всього, коли з України втік перший голова КДБ, він прихопив із собою досьє на багатьох наших політиків. Це було гарною підмогою. Путін почав, але наш народ його не підтримав.

Ви дисидент, і зараз і в Україні і в Росії багато говорять про політичних ув'язнених. У Росії сидить наша Надя Савченко, Кольченко, Сенцов. Невже історія повторюється?

- Коли я дізнався про Савченко, ходив в російське посольство, хотів передати їй свої книги, але їх не взяли. Ми хотіли захистити її від психіатричної експертизи. Вона сильна людина, але у неї була одна фатальна помилка. Вона ні в якому разі не повинна була знімати голодування. Так, це величезний ризик для життя, але у неї були всі шанси перемогти. Але втрутилися наші політики, почали просити зняти голодування. І я її розумію - вона звичайна молода жінка, хоча і дуже сильна. На ній зробили піар і тепер згадують найменше.

Читайте также: Політичних "психів" треба тримати на виду - психіатр Семен Глузман

А навіщо Надя потрібна Кремлю і Путіну?

- У Путіна особлива логіка. Він жорстока і брехлива людина. Мабуть, є якісь домовленості. Але він негідник і слова не тримає. А ще дуже злопам'ятний. Тут його образили.

Чим його могли образити?

- Пам'ятаєте, як на трибуні Янукович йому цукерку пропонував, коли Ющенко переміг? Ось він і образився.

Вам, напевно, дуже часто задають питання - а чи здоровий Путін?

- І я відповідаю: він, сволота, здоровий. Здоровий, хоча і сволота. Путін програв і він це розуміє. Він вважає, що ми тут недолюди, такі собі напівросіяни. Але проблема не в цьому - є багато нових народів: американці, канадці. Проблема в тому, що ми хочемо жити окремо. Ми спробували - нам сподобалося. І для нього це особиста драма. Він думав, що вийде так, як з Грузією, а не вийшло.

Чому він пішов на Сирію, втрутився в сирійський конфлікт?

- А він не може без цього - йому треба виграти. Програв тут, виграє в іншому місці. Він думав, що слідом за Донбасом його з квітами зустрічатиме південь і центр України, агентура доповіла - а не склалося. Хоча агентура доповідала - подивіться, які тут нікчеми, та ви тут всіх їх однією лівою. А не склалося тому, що ми знаємо, що у нас нагорі сидять нікчемності. Але ми не за президентів взагалі. Ось такі ми - тому зі мною разом в таборах сиділо близько 40% українців - при чому різних. І хоча дуже маленький відсоток з них були інтелектуалами європейського рівня, той же Стус або Світличний, але проти влади вже тоді виступали і інші.

Пам'ятаю, разом з нами в зоні був якийсь здоровий хлопець - такий собі трохи розумово відсталий Ваня, якому дали 7 років. Коли ми прочитали те, що він писав - ми не могли зрозуміти, як його могли звинувачувати в антирадянщині. Він писав на рівні 1 - 2 класу, тому що в 3 класі пишуть вже краще. І цей Ваня написав антирадянський трактат.