Олександр Зеленько – українських психофізіолог та психотерапевт, кандидат медичних наук, викладач кафедри психології Київського Національного університету імені Т.Г. Шевченка, півтора року тому перебрався з окупованого Луганська до Києва. В минулому займався зовнішньою контррозвідкою, у 1991 році звільнився і став лікарем. Нині тренує диверсантів у ВСУ. Виїхав з Луганську у травні минулого року – там залишив квартиру, дачу, офіс.

- Кажуть, що Муженко та його люди бездарні полководці – насправді вони розробили геніальний план знищення української армії. Помітьте, наскільки все технічно грамотно – як підставити, як створити котел для своїх же. І це не правда, що вони непрофесіонали. Наші вищі військові чини закінчили військові академії, тому називати їх дурнями не можна. Просто вони втілюють у життя задуми Кремля.

- Чому ж тоді так погано воюють?

Читайте також: Порошенко треба відправити на стажування до Ердогана - Гриценко

- АТО не передбачає участі збройних сил. Військовослужбовці добре розуміють, що порушують усі інструкції і є військовими злочинцями. І от уявіть собі – сидить командир роти, розуміє, що війни немає, застосовувати зброю не може, у сепаратистів він уже в списках значиться, почне відстрілюватися, з нього зроблять злочинця. Чи захочеться воювати за таких умов?

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

- Але ж не всі хочуть у Росію.

- Помилка росіян у тому, що вони зробили ставку на Ахметова та Єфремова і таких, як і вони. Це жадібні і недалекі люди, таких же вони підібрали кадри. Приміром, колишній губернатор Луганщини Пристюк на початку жовтня 2013 року, за два місяці до початку Майдану замовив на трикотажних фабриках Луганська триколори та георгіївські стрічки. Ними потім махали в 2014 році і на танки їх чіпляли. Він отримав від росіян гроші, щоб замовити стрічки і триколори в Бєлгороді. Проте зіграла жадібність, хотілося вкрасти– тому він не соромлячись зробив це у Луганську.

- Що потрібно робити для того, аби виграти війну?

Під час Другої світової війни з'явився вірш "Убий німця". Тоді люди готові були вбити тільки за те, що почули німецьку мову. Ото була війна. А в Києві ніхто не б'є на вулиці за мову окупанта, більше того – російськомовного образити бояться. Чомусь проблема російської мови не постає в Німеччині чи Британії. У Європі є школи, де пів року навчають державної мови біженця, після чого він складає іспит. Не здав – до побачення, його депортують. Рідною мовою можеш розмовляти у себе вдома, на вулиці чи у барі, можеш її вчити в недільній школі. Для інших є державна мова.

- А що ж все-таки робити із Донецьком?

- Домовитися з ними - все одно, що домовлятися з гопником. Памятаєте фільм "У бій ідуть одні старики"? Там є сцена, коли героя Бикова збили на "Месері". Його хапає радянська піхота, на ньому й мундир свій, і говорить він по-нашому – але піхотинці все одно лізуть його бити. Тільки коли він врізав одному з них по зубах, солдати визнали: свій. Оце і є сутність радянської людини, сутність Росії. Треба дати по зубах – тоді за совго визнають, почнуть поважати та любити. Гопник визнає силу, чим сильніше його бєш, тим більше він поважає. Згадайте Чечню, як демонстративно чечнці на камеру відрізали голови російським солдатам. Тепер Чечня отримала відкуп і колосальні повноваження, чеченці у Москві тримають ринки і ганяють міліціонерів. От що значить дати по зубах.

Читайте також: До 2018 року Крим буде деокупований - Рефат Чубаров

- Але ж у нас немає зброї, щоб дати по зубах сусідам.

- А для чого нам зброя, аби дати по зубах? Наприклад – пара вибухівок, підірвати газопровід через Волгу. Для диверсій на території ворога – ніяка зброя не потрібна. В Парижі терористам не потрібні були ракети чи роти солдат, але вони налякали усю Францію. Головне, бажання, а не ракети.

- Чому ж тоді ніхто з наших екстримістів, націоналістів, радикалів та інших не підуть на таке?

- Бо в нас немає націоналістів і екстремістів. Якби така була хоч одна партія– вже давно б почалася кривава люстрація суддів і прокурорів. Йде суддя, отримав цеглиною по голові від радикала і його колега вже міркує – чи судити по совісті, чи висіти на дереві увечері.

- Що, на вашу думку, нас чекає далі?

- Зараз українці думають – підуть російські танки у Київ чи не підуть. Не підуть. Тут достатньо буде кількох українських танків. Більш того, Росія прийде сюди тихцем і навіть триколори ніхто піднімати не буде. Україна повернеться на два-три роки назад. Добровольці уже частково знищені і їх далі будуть знищувати, решту просто посадять. Народ потроху заспокоїться, під час наступних президентських виборів змагатися між собою будуть Порошенко і хтось від опозиційного блоку – наприклад, той же Бойко. І у Бойка будуть всі шанси виграти. Так повернемося в минуле, до Партії регіонів. Закордонні партнери будуть дуже задоволені – ті ж німці чи США в 35-ому році купували дешевий хліб з України, хоча знали про Голодомор. Цим же скористаються і зараз.

- Чому нас не підтримують західні партнери?

- Колись Маркс сказав таку фразу: "нема такого злочину, на який не піде капіталіст". На Заході живуть капіталісти. Вони розуміють, що Росія – це єдина противага Китаю і не можуть дозволити їй впасти. Бо якщо впаде Росія, Китай отримає шалені ресурси, і поставить світовим гравцям шах і мат. Європа і США можуть перетворитися на колонії Китаю. Тому Росію підтримують, вона для них гравець. У Європі знову і знову будуть теракти, поки європейці не почнуть благати у Путіна: "а можна вже нас не бити?". Путін чекає цієї капітуляції. Він і в Сирію пішов, аби перенаправити потік біженців і створити накопичення терористичної загрози. Тут діють проекції на майбутнє. Війна – це велике мистецтво, і не тільки бою, але й прорахунків.

- Що в цій ситуації робити пересічному українцеві?

- Те саме, що робить весь західний світ. Подивіться будь-який блокбастер – там головний герой починає рятувати світ тільки як є пряма загроза його родині. Не треба турбуватися, що робить влада, кидати заклики: "давайте поможемо державі". Зосередьтеся на індивідуалізмі. Владі хочеться зігнати людей у стадо під якимись гаслами, щоб люди думали про щось загальне і розмите, на що вони впливу не мають. Тому рекомендую простій людині зайнятися собою і родиною.