Колишній розвідник, а нині викладач психології Київського Національного університету імені Т.Г. Шевченка Олександр Зеленько більше року тому перебрався у столицю з окупованого Луганська. До цього намагався організувати підпілля у місті. Зі "Знай" Зеленько ділиться власними думками з приводу ситуації в зоні АТО.

- У наших військових свідомо формують втому і страх. Згадайте Другу світову війну – один герой збив десять літаків, другий - підбив п'ять танків, третій вбив 20 німців. Запитайте у наших хлопців, котрим дають героїв – скільки росіян вони вбили? Я, натомість, чую відповідь – я на блок-посту стояв, а я кашу варив, а я пошту розвозив. Питання – скільки ти ворогів вбив, на цій війні не актуальне.

Зараз у ЗМІ взагалі всіляко пропагуються подвійні стандарти – йде підміна героїзму. От показують героя – військовому відірвало ногу. Це не герой, це поганий солдат. Чомусь не показують людей, котрі дійсно щось збили, спалили, зробили якусь диверсію противнику. Отакі люди дійсно герої. Наша пропаганда створює образ поганого героя – солдата- невдахи. Це неправильно.

Читайте також: На наступних виборах Порошенко буде змагатися із регіоналами - експерт

Для того, аби виграти – треба мати бажання воювати. У нас немає ні війни, ні бажання. Просто йде знищення тих, хто здатний на дії.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

- Не пробували бути волонтером?

- Коли мені пропонують стати волонтером, я кажу: а давайте скинемося і купимо новий холодильник чи кондиціонер для "Рошену". Вони мені кажуть – там є хазяїн, хай витрачає свої мільярди. У нас теж є Міноборони, але за їхні кошти не куплений жодний тепловізор. Зате в Міноборони усі учасники бойових дій – закінчуючи прибиральницею. Не грошей у них немає, а порядку. Колись зайшов у приймальню до Міністра оборони, хотів влаштуватися на роботу – секретарка мені каже: ой, ви тут обережно, бо у нас документи губляться. Я був шокований – у Міністерсві оборони країни, де йде війна зникають папери! Ще один випадок – приходжу до штабу АТО взимку. Мене зустрічає дівчина і попереджає – обережно, бо у нас тут слизько, можна ноги зламати. В будь-якій військовій частині за непочищений лід вже зняли б командира частини. Тобто, у нас в Штабі та Міноборони кожен займається своїм маленьким бізнесом і діла ні до чого не мають. Хай починають працювати, а не на волонтерів розраховують.

- Ви якось допомагаєте нашим хлопцям воювати?

- Так, роблю з них таких собі українських Гіркіних – готую їх психологічно і технологічно. Аби в будь-який момент вони могли робити те, що робив Гіркін у Словянську. Якось на полігоні зустрівся з литовським інструктором. Він так здивувався коли побачив мої методи роботи: ви що – хочете бути самостійними, самі хочете все вирішувати, не питаючи інших? Тобто, звичайний інструктор зі спецназу проговорився. А чому б мені не готувати українських Гіркіних? Раз Гіркін зайшов в Словянськ, то чому наші хлопці так само не можуть зайти у Ростов, Калінінград і взяти місто?

Читайте також: На третій майдан не буде кому піти - эксперт

- Є якісь прогнози стосовно так званих ДНР та ЛНР?

- Вони залишаться самі по собі, як Придністровя чи Абхазія. Там зроблять міні-Радянський Союз. Там працює пропаганда, тому визволення неможливе, Донбас можна тільки силою захопити. Але українці не готові примушувати жити за своїми порядками.

- Тобто, стільки наших солдат полягло дарма?

- Вони полягли за ідею "гопник з Донбасу хороший, але його обдурили". Гопник є гопником - він таким і залишиться і помирати заради нього і його російських каналів не варто. Не все гладко з російськими каналами навіть у Києві. Минулого року ми провели невеликий експеримент – на Новий рік прослідкували, що дивляться у новорічну ніч працівники столичного СБУ. 93% дивилися у новорічну ніч російські канали. Їх єдине питання до мене улітку минулого року було єдине – чи не буде часом третього майдану. Вони, бідолашні, цим питанням жили.