Після року фактичної війни на Донбасі та анексії Криму Україна так і не змогла організувати економічну блокаду окупованих територій.

Про доцільність введення блокади окупованих територій "Знай" розповідає громадський діяч та один з співзасновників батальйону "Свята Марія" Дмитро Корчинський.

Навіщо потрібна блокада окупованих територій?

- Якщо не можна взяти фортецю штурмом, її треба брати облогою. Блокада лінії розмежування сильно ускладнить економічну ситуацію на окупованих територіях. Це означає дві важливі речі. Перше: Москві треба витрачати більше ресурсів. Друге: поглиблення деморалізації ватного населення на окупованих територіях. Таким чином покращуються перспективи для реконкісти (іспанською "відвоювання" - "Знай"). Саме для цього і треба здійснювати блокаду.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Значною мірою смерті наших солдат оплачені торгівлею з окупованими територіями. Це потрібно припиняти. Блокада доцільна з воєнно-політичної та моральної точок зору. Товарообіг з окупованими територіями аморальний.

Блокаду ніби і намагаються організувати.

- Блокади немає.

Чому?

- Є дві причини. Перша: позиція державного керівництва. Офіційно Україна закуповує вугілля на окупованих територіях. Офіційно постачає туди харчі, електроенергію та інше. Це все за договорами, які укладаються зараз. Треба відзначити, що така позиція продиктована не тільки моральною слабкістю і бажанням трохи підзаробити, а й тиском наших західних союзників. Союзники проти блокади.

Друге: тотальна корумпованість українського суспільства. На пропуску товарів в зоні АТО заробляють майже всі – командири батальйонів і деякі командири бригад ЗСУ, міліція, деякі СБУшники і фіскали. Правда, керівництво МВС та СБУ виступають за жорсткіший режим і намагаються долати товарообіг з окупованими територіями. Та не дуже виходить, бо в нас тотальна корупція.

Читайте також: 32-й "гумконвой" виїхав до Донбасу

Ми говоримо про Донбас і Крим, чи тільки про Донбас?

- Безумовно, про Крим також. В Криму блокада ще доцільніша.

Товари, які йдуть на Донбас, можна кваліфікувати як контрабанду?

- Багато товарів йде легально. Існує законопроект, котрий дасть можливість силовикам легально здійснювати блокаду. Зараз немає ніякого законодавчого забезпечення. Формально - все це територія України. Навіть термін "контрабанда" не придатний. Необхідно ухвалити закон про товарообіг з окупованими територіями.

Такий закон є, але Кабмін довго його притримує, пускає по колу і не вносить на розгляд Верховної Ради. Це при тому, що керівництво силових відомств в уряді виступає за якомога жорсткішу блокаду. Виходить, наші силовики діють на основі революційної необхідності, а не на основі українського законодавства.

У контексті блокади окупованих території лежить також проблема товарообігу з РФ. Що з цим робити?

- Товарообіг треба зменшувати. Ми зараз закуповуємо менше російського газу. Уряд заявив про відмову купувати російський газ, принаймні на якийсь час. А це основна стаття наших закупок. Взагалі, чим швидше збудуємо нездоланний бар'єр на кордоні з РФ, тим краще. Вони вбивають наших людей, будь-які стосунки з ворогом, особливо торгівельні, неприпустимі. Те, що ми до цього часу не зробили – гріх. А Бог не допомагає у війни тим, хто грішить.

Читайте також: Україна поставила Росії умови по газу

Якщо уявити ідеальну ситуацію, коли буде воля президента і прем'єра до блокади, як це все пояснювати Заходу?

- Пояснювати постійною небезпекою і артобстрілами. Є воєнна небезпека і загрози для мирних мешканців мати будь-які контакти з окупованою територією. В Криму, мені здається, пояснювати блокаду легше. Якщо не вдаватись до цілковитої блокади, то Україна могла б бодай приєднатись до санкцій Заходу проти Москви по Криму. Сьогодні Київ не приєднався до західних санкцій.

У нас є громадяни, які кажуть, що так не можна. Мовляв, там наші люди. Як пояснювати блокаду українському суспільству?

- Таких громадян можна відправляти з місіями на окуповані території. Там, швидше за все, "наші люди" їх братимуть в заручники. Після кількох місяців сидіння в підвалі і постійних знущань їхня думка зміниться.