Сьогодні Україна має виплатити купон за єврооблігаціями 120 мільйонів доларів. Якщо цього не зробить, має оголосити дефолт.

"Думаю, дефолту не буде і сьогодні ми виплатимо цей купон. Бо, по-перше, 120 мільйонів на це у нас є. По-друге, ризики від оголошення дефолту дуже великі. До речі, підтвердженням того, що дефолту не буде, є спокій на валютному ринку та вчорашнє подорожчання українських акцій. Другий фактор свідчить про те, що в Україну і її економіку вірять", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

На його думку, технічний дефолт ніяк не змінить економічної ситуації в Україні.

"Найбільше падіння вже відбулося. Зараз влада робить все задля уникнення дефолту лише через те, щоб не було паніки в суспільстві. На розгойдування паніки зараз працюють у Росії та місцеві антиукраїнські сили, які доносять жахи дефолту через свої ЗМІ. Тому існує велика ймовірність, що налякані люди масово забиратимуть свої заощадження із банків, купуватимуть за них долари. На ринку валюти знову може бути дефіцит доларів і надлишок гривень".

Читайте також: Україні вигідний дефолт

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Зазвичай після оголошення дефолту цінні папери цієї країни дешевшають, інвестори не вкладають коштів у цю країну та частково згортають співпрацю.

"Все це у нас вже було, тому державі дефолт нічим не загрожує, нічим окрім паніки суспільства. Наша влада ще з травня готувалася до вирішення цього питання. Коли кредитори не захотіли йти на поступки, наша "Укрзалізниця" оголосила дефолт, потім нардепи прийняли закон про мораторій на виплату частини боргів. Такі дії можна назвати шантажем кредиторів. Ними наш уряд добився свого, кредитори почали перемовини по реструктуризації боргу. Їм теж невигідний дефолт України, бо це б означало, що ніхто їм їхні гроші не віддасть", - говорить Дмитро Боярчук.

Читайте також: "Україні не уникнути технічного дефолту" - експерт

Нагадаємо, міністр фінансів Наталія Яресько минулого тижня зустрілася у Вашингтоні з комітетом кредиторів. Обговорила проведення Україною реструктуризації частини державного боргу. Учасники зустрічі заявили, що досягли значного прогресу під час переговорів.