Художник з Тернопільщини Сергій Кузнецов працює у незвичайному стилі – джанк-арт. Цей стиль передбачає використання непотребу. Нещодавно Сергій у рамках фестивалю "Галицька дефіляда" представив нову роботу – чотириметрового козака-кіборга.

"У дитинстві захоплювався фантастикою. Пробував малювати космічні кораблі, вигадував фантастичні прилади і малював. Пам'ятаю, як вперше побачив у журналі зброю у стилі стимпанк (це наукова фантастика, де дії відбуваються у світі з широким використанням технологій парових машин – прим. авт.). Зробив тоді з непотребу собі таку ж рушницю", - каже майстер.

Читайте також: Миргородський фізик створив сонячний колектор

Художню освіту майстер так і не здобув – вивчився на токаря-фрезерувальника, згодом працював ювеліром. Декілька років тому вирішив реалізувати творчий потенціал. Для цього перебрався у село під Тернополем.

"Першого робота назвав дядею Стьопою. Мій приятель мав комп'ютерний клуб – у його комірчині зберігалося чимало всілякого комп'ютерного непотребу. Я попрохав віддати його мені. З комп'ютерних мишок зробив хребта, з системних блоків тулуб, на очі узяв дверні вічка. Поки створював дядю Стьопу – так захопився, що забув про все на світі", - розказує майстер.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Для роботи Сергій використовує різний непотріб – стару побутову техніку, інструменти, кухонні приладдя, комп'ютери, фотоапарати, годинники. Купує лише клей, гвинти та шурупи, аби з'єднати деталі між собою.

"Раніше шукав матеріали для роботи. А зараз знайомі й друзі самі мені їх приносять", - зізнається.

Сьогодні у його колекції – понад 20 оригінальних скульптур. Є кіборги, інопланетяни, тварини, автомобілі. Узимку в Тернополі майстер встановив кібербандерівську козу – зробив її з деталей від комп'ютера, фотоапарата, мотоцикла та годинникового механізму.

Читайте також: Штучні кістки та сукня не за розміром: у Києві змагались українські винахідники (фото)

"Ідею козака-кіборга виношував давно. Фігуру збирав ліхтарів, швейної машинки, автомобіля, труб. Навіть частину цинкового тазика використав. Зробив усе за 4 дні. Вага його не маленька – понад 300 кілограмів. Ну і який козак-кіборг без зброї – тож у руки скульптурі змайстрував ще й два кулемети. Мені хлопці з АТО стрічку кулеметну привезли, якраз підійшла", - каже майстер.

Роботи Кузнецова зараз прикрашають тернопільські ресторани та кафетерії.

"Традиційні виставки я не дуже люблю – бо організатори забороняють чіпати скульптури. Мені подобається, коли моїх скульптур торкаються. Одного разу в робота вкрали руку. Я на те не ображаюсь – може комусь потрібна була", - ділиться майстер.