У Києві проведуть інвентаризацію всіх ліфтів. Про це заявив Володимир Каретко, секретар постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу.

Він розповів про запровадження програми "Ліфт", відповідно до якої протягом 2016-2020 років мають замінити всі проблемні ліфти. Однак у громадських організаціях Києва вважають, що ця програма не вирішить нагальних питань, вона носить популістський характер.

"Питання заміни та ремонту ліфтів – це, перш за все, питання правильного перерозподілу бюджетних грошей міста. Заміна найпростішого ліфта зараз обійдеться у 800 тисяч гривень. А аварійних ліфтів у нас тисячі", - говорить "Знай" Сергій Думчев, один із лідерів громадської організації "Рух за реформи".

Із 22 тис. столичних ліфтів 8,5 тис. відпрацювали свій ресурс і потребують негайної заміни. 42% ліфтів небезпечні для життя. Найбільше таких у будинках на Теремках, Троєщині та Борщагівці.

"На це потрібно багато грошей. І держава їх столиці не дасть. Вона, швидше, забере залишки з міського бюджету. Тому потрібно вишукувати свої внутрішні ресурси. Закривати нікому непотрібні КП або озвучувати справжні, а не липові цифри, скільки, наприклад, на місяць заробляє на повітрі "Київпарктранссервіс". Але для того, щоб навчитися правильно і ефективно перерозподіляти внутрішні фінансові потоки у столиці, необхідно різати всі корупційні схеми, які нам дісталися від попередньої влади", - вважає Сергій Думчев.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Читайте також Реформи по-київськи: стоянки подорожчають, але за авто ніхто не відповідатиме

Однак він сумнівається, що теперішній міській владі вдасться зруйнувати корупційні схеми і знайти гроші на ліфти.

"При Кличку кияни точно не побачать масової заміни ліфтів. Адже не можна в одному місці не помічати корупційних схем, а в іншому оголошувати дорогущу програму, не маючи жодного уявлення, де на неї брати кошти", - каже один із лідерів громадської організації "Рух за реформи".

В середовищі економістів також вважають програму "Ліфт" безперспективною.

"Відповідно до неї 2020 року має закінчитися планова заміна ліфтів. Але дуже цікаво, як її впроваджуватимуть. По-перше, коштів на неї немає, по-друге, вже по закладених грошах в бюджет на цей рік видно, що програму не виконають. Адже до кінця 2015 року мають поміняти 95 ліфтів, на це заклали 52 мільйони гривень. Якщо по скільки міняти протягом наступних п'яти років, то вдасться замінити більш ніж у десять разів менше ліфтів, ніж потрібно. Замінять приблизно 500, а треба понад 8 тисяч", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Читайте також У Києві почали зносити незаконні газові заправки

Нагадаємо, 78% столичних ліфтів встановлені у 1980-1990-х роках. Щороку виходить з ладу 500-600 ліфтів.