21,5 млрд. грн відшкодування ПДВ заборгувала Україна підприємствам-експортерам. Про це повідомив голова Державної фіскальної служби Роман Насіров.

Він наголосив, що питання потенційного відшкодування ПДВ вже знаходиться на розгляді у Мінфіні.

"Загалом 20 відсотків податку на додану вартість нараховують на всі товари, що продаються в Україні. Якщо українські підприємства продають свою продукцію за кордон, їм мають повертати цей податок. Однак у більшості випадків цього не роблять, бо бракує грошей", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Читайте також НБУ пустив в Україну міжнародні платіжні системи

Зараз у тестовому режимі працює система автоматичного повернення ПДВ, однак у її функціонуванні підприємці помітили проблеми. Система оформлює заявки на відшкодування ПДВ через раз.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Вже не один рік з поверненням ПДВ були труднощі через те, що реально у бюджеті є можливість повертати податок лише 33-38 відсоткам експортерів. Зазвичай повертали тим, хто обіцяв відкати чиновникам – 35-40 відсотків від відшкодованої суми. Після впровадження автоматичного повернення ПДВ, з'явилася інша проблема. Підприємства на окупованих територіях масово оформлюють заявки на відшкодування податку, а держава не може послати туди перевірку, бо навколо стоять російські найманці", - говорить експерт.

Нагадаємо, цього тижня прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що Державній фіскальній службі вдалося зупинити незаконне відшкодування ПДВ на суму 17 млрд. грн.