Євросоюз недофінансовує Україну. Про це заявив прем'єр Арсеній Яценюк під час засідання колегії Міністерства фінансів. Він підкреслив, що його уряд зіткнувся із такими проблемами, з якими на Європейському континенті ще ніколи не стикалися.

"Проблеми Греції - ніщо в порівнянні з проблемами України. У Греції немає російських танків, тисяч загиблих і втрат 20% економіки. Правда, їм 300 мільярдів вже дали і ще 80 мільярдів пообіцяли", - сказав прем'єр-міністр.

Євросоюз веде доволі складну політику щодо України, яка навряд чи призведе до подолання всіх економічних труднощів, вважає Олександр Жолудь із Міжнародного центру перспективних досліджень. Він розповідає "Знай" про проблеми й перспективи економічної співпраці із ЄС.

Що мав на увазі прем'єр?

- Прем'єр мав на увазі те, що фінансової допомоги ЄС для України менш, ніж недостатньо. Наприклад, сьогодні ЄС позилив нам 600 мільйонів євро. Протягом наступних двох років позичить ще 1,1 мільярд. Теперішні потреби України у кілька разів вищі. Очевидно, прем'єр розраховував на значно більшу суму.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Чому Греції, на території якої не йде війна, де менше населення, ЄС виділяє у 80 разів більше?

- По-перше, Греція у Євросоюзі, а також вона є членом Європейського монетарного союзу. По-друге, у них і борги щонайменше у п'ять разів більші ніж у нас. Греція винна міжнародним кредиторам 200 мільярдів євро. Ми – 40.

Скільки загалом коштів позичили Україні за останні півтора роки?

- Близько 8 мільярдів доларів. Канада виділила 220 мільйонів доларів. Японія дала 100 мільйонів доларів. США – 1 мільярд доларів. Євросоюз до 2020року має позичити 3 мільярди євро, інші європейські організації до цього ж року – ще 18,8 мільярдів євро.

-На деякі потреби , пов'язані із війною Україні надавали безповоротну допомогу. Наприклад, Німеччина виділила 200 тисяч євро на медикаменти для прикордонників. Польща надала 20 мільйонів євро для лікування поранених військових, Швейцарія – 175 мільйонів на відновлення інфраструктури на Донбасі. 900 тисяч доларів безповоротної допомоги надала Канада.

Читайте також Евросоюзу ментально ближчі африканці, ніж українці - експерт

На що вистачить грошей, позичених у Євросоюзу і МВФ?

- Всі ці кредити цільові. Частиною із них ми зможемо перекрити частково борг у 40 мільярдів доларів, частиною - ні. Бо, наприклад, 8 мільярдів євро ЄБРР виділить на модернізацію конкретних секторів економіки, 1,6 мільярдів на імплементацію угоди із ЄС.

Із цією допомогою владі буде надзвичайно складно одночасно підтримувати теперішній стан речей і ще й вирішувати нагальні питання, які постійно виникають. Про реформи навіть не варто говорити.

У що владі потрібно вкладати гроші у першу чергу?

- У масштабні інфраструктурні проекти. Це дороги, міжміський транспорт, авіаперельоти, готельний бізнес. Це все сприятиме пришвидшенню логістичних і транспортних послуг на території України. А значить допомагатиме залучати інвестиції приватних іноземних компаній. Але в державі, на жаль, немає ресурсів для цього.

Скільки грошей потрібно Україні для часткового погашення боргів і здійснення ефективних реформ?

- Приблизно 200 мільярдів доларів врятували б Україну раз і назавжди. Навіть якщо це буде кредит. За два-три роки рівень життя і розвиток тут був би не гірший, ніж у Болгарії. Далі б економічна ситуація покращувалася б швидкими темпами.

Читайте також "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

Щоб отримати таку допомогу, мабуть, потрібно побороти корупцію у владі?

- Бажано, звісно, зруйнувати всі корупційні схеми. Але навіть якщо цього не робити, ефект від такого кредиту буде вражаючий. Навіть, якщо ці гроші розкрадуть, їх використовуватимуть тут, в Україні, й вони працюватимуть на нашу економіку.

Чому Західний світ не допоможе підняти рівень життя в Україні?

- Більшість європейських чиновників не усвідомлюють, що таке Україна. Вони не відчувають того, що тут йде справжня війна. Їм байдуже, що завтра ця територія може називатися Росією. Їм не принципово, що в України забрали Крим. Більшість із європейців впевнені, що російські танки ніколи не підуть далі Польщі.

А як же зобов'язання за Будапештським меморандумом?

- Країни, які його підписували, не відчувають своєї відповідальності. Вони стали його трактувати інакше. Кажуть, що мають захищати Україну в разі ядерних бомбардувань.

Гаразд, але все одно, чому б не позичити більше грошей? Це б за рівнем життя відділило б Росію від цивілізованого світу.

- Це не наскільки для них важливо, щоб виділяти сюди такі кошти. Хоча з іншого боку, якщо брати весь цивілізований світ, то проблеми України важливіші, ніж проблеми Ірану та Лівії. Сюди виділяють значно більше ресурсів.

Що має робити українська влада?

- Оскільки європейці не розуміють масштабів проблем в Україні, залишається тільки одне – перебільшувати всі труднощі. На цьому етапі потрібно наполягати на списанні частини зовнішніх боргів, зменшенні відсоткової ставки, шантажувати дефолтом. На жаль, лише своїми економічними ресурсами нам не вдасться вирішити всі власні проблеми.