Кабмін шукає можливості підвищити мінімальну зарплату, повідомляють у прес-службі уряду.

"Ми думаємо, де взяти ресурси й на скільки підвищити зарплату", - сказав сьогодні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

У червні президент Петро Порошенко також звертався до Мінфіну з проханням виділити гроші на збільшення соцвиплат. Перед тим казав про ймовірне підвищення міністр соцполітики Павло Розенко.

"Будь-яке підвищення соцвиплат зараз для України недоречне. Воно може призвести до нового витка інфляції. Адже вільних грошей для цього немає, їх прийдеться додрукувати", - говорить "Знай" Дмитро Борячук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

Індексація зарплат, пенсій та інших соцвиплат передбачена урядом на грудень цього року. Як раніше повідомляли в Міністерстві соцполітики, прожитковий мінімум підвищать на 13%. Це – 153 грн. Оскільки мінімальна зарплата й прожитковий мінімум цьогоріч збігаються, то настільки ж зросте й найменша зарплатня.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Особисто для кожного українця підвищення у 150 гривень не є суттєвим.Воно ніяк не перекриває 30-відсоткову цьогорічну інфляцію, не збільшує у кілька разів купівельну спроможність. А ось для держбюджету – це колосальні витрати", - зазначив економіст.

Читайте також Потрібно відмовитися від індексації соцвиплат - експерт

За даними Держстату, кожен шостий працівник в Україні отримує мінімальну зарплату. Така ситуація виникла через те, що більшість власників приватних підприємств, аби заощадити на податках, сплачують своїм працівникам лише мінімальну зарплату.

"Незважаючи на те, що індексація запланована на грудень, уряд хоче провести підвищення соцвиплат вже у вересні. Думаю, такі заяви говорять про одне – Арсеній Яценюк починає підготовку до місцевих виборів і хоче таким чином поліпшити свій рейтинг. Це суто політичний крок", - припускає Дмитро Боярчук.

Читайте також Середня зарплата в Україні зменшилася на 880 гривень

За підрахунками експерта, на передчасну індексацію з держбюджету підуть сотні мільйонів гривень. Причому ці гроші не принесуть для державної економіки ніякого позитивного ефекту.

"Є й інший негативний фактор – погіршення стосунків із МВФ. Відповідно до угоди із Фондом, ми не маємо збільшувати соцвиплати та посилювати інфляцію. На жаль, політика уряду стосовно підвищення зарплати до цього й призведе", - вважає експерт.

Нагадаємо, у травні міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що передчасна індексація може зашкодити платіжному балансу українського бюджету.