За останній місяць вартість нафти на світових ринках упала більш ніж на $10. Пропорційно подешевшанню сировини знецінюється і російський рубль. За липень він впав на 17%. На початку місяця долар в Росії продавали за 47 рублів, а зараз – по 65.

Однак зниження цін на нафту й надалі продовжуватиметься. У науково-дослідницькому центрі "Психея" прогнозують падіння до $30-35 за барель. Оскільки вартість газу прив'язана до ціни нафти, то дешевшатиме і газ. Ці енергоносії становлять 65% надходжень до російського бюджету.

"Натомість Україна, внаслідок падіння російської економіки й зниження вартості енергоносіїв, буде у виграші. По-перше, зменшить витрати на газ і нафту, чим заощадить гроші в бюджеті. По-друге, залучить іноземні інвестиції", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також "За рік російська держава розпадеться. Бракуватиме грошей її утримувати"

На його думку, західні інвестори перейдуть з Росії в Україну через непередбачувану економічну політику російської влади та запроваджені санкції на Російську Федерацію.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Великі підприємства вже покидають Росію. Звідти йдуть такі серйозні автовиробники як "Фольксваген", "Форд". Це ознака того, що перспектив у російської економіки не буде. Натомість інтереси цих компаній у Східній Європі зберігаються. Тому є висока ймовірність, що вони розмістять свої підприємства в Україні. Звісно, дуже важливо, аби наша влада створила для цього відповідні умови", - вважає експерт.

Через знецінення рубля імпортні товари в Росії подорожчали вже на 10-15 відсотків. Аби не збільшувати видатки із бюджету, російські урядовці збираються відмовитися від цьогорічної індексації соцвиплат. Про це у червні заявив російський прем'єр Дмитро Мєдвєдєв.

"Зарано говорити про дефолт Росії чи повний крах її економіки. Єдине, що можна прогнозувати, то це суттєве зменшення надходжень до російського бюджету. І дуже ймовірно, що при вартості нафти 40 доларів росіяни більше не зможуть вести війну на Донбасі", - прогнозує Геннадій Рябцев, директор науково-технічного центру "Психея".

Читайте також Нафта може протриматися рік на рівні 45 доларів - Крутіхін

Через санкції й подешевшання енергоносіїв надходження до бюджету Росії впали на 37% за останні два роки. Лише через санкції і зменшення попиту на російські товари їхній бюджет "схуд" з березня 2014 року на $32 млрд.

"Так, зменшення цін на нафту й знецінення рубля – це негативні явища для російської економіки. Але у світовій торгівлі багато галузей взаємопов'язані і не все так однозначно, як здається", - говорить "Знай" Олександр Охріменко, голова Українського аналітичного центру.

Він вважає, що незважаючи на суттєве скорочення товарообігу між Україною й Росією протягом 2014-2015 років, негативні тенденції російської економіки вплинуть на нашу.

"Це навіть більше пов'язано не так із рублем чи наповненням російського бюджету, як із цінами на нафту. Коли ціни на нафту впадуть ще більше, то Арабські Емірати матимуть менше прибутку від торгівлі сировиною, а отже, будуть значно менше будувати", - прогнозує експерт.

Арабські Емірати через будівельний бум в останні десять років стали однією із країн, що стимулює попит на будматеріали.

"І на метал в тому числі. Будівництво в Еміратах пригальмується – й ціни на метал обваляться. Тому надходження до нашого бюджету від продажу металу значно впадуть. Мало того, зараз на ринку металу є потужним гравцем Китай. Він може демпінгувати в такій ситуації. Якщо опустить ціни нижче собівартості українського металу, то тоді перспектив в українських експортерів металу взагалі не буде", - каже Олександр Охріменко.

Читайте також Вартість нафти впала до шестирічного мінімуму

Від вартості нафтопродуктів залежать і ціни на зерно. Після подешевшання нафти пшениця на світових ринках впала у ціні на 22%.

"На щастя, у нас цьогоріч буде хороший врожай і ми продамо за кордон на 15% більше ніж зазвичай. Але через зменшення світових цін, отримаємо за це менше, ніж торік. Єдиний позитив від цього, що наступного року повинні подешевшати м'ясо та тваринницька продукція на нашому внутрішньому ринку", - зазначає експерт.

На його думку, попри економічні негаразди російська економіка не занепаде, бо її торгівельний баланс і досі позитивний.

"Так, він значно зменшився. Але все одно доходи у них більші ніж витрати. Також є великі резерви. І ще в них є шанс заробити. Адже після підняття цін на нафту 2010 року багато європейських і американських підприємств стали заощаджувати енергоресурси, звільняти працівників. Зараз почнеться зворотній процес, обсяги споживання нафти і газу ростимуть. Росія на цьому зможе повернути 30-40 відсотків втрачених надходжень. Поки зарано ставити хрест на російській економіці. Реального погіршання ситуації в Росії варто очікувати тоді, коли їхні надходження до бюджету стануть меншими, ніж витрати. Коли це буде, поки важко спрогнозувати", - говорить Олександр Охріменко.